HAOS U SUDNICI Pao ključni dokaz protiv pljevaljskog narko-bosa, zatraženo izuzeće apelacionog veća
Alo

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić zatražio je juče izuzeće kompletnog petočlanog veća Apelacionog suda u Beogradu koje vodi drugostepeni postupak povodom žalbi na presudu Darku Šariću za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike. Zahtev tužioca je odbačen kao neblagovremen.

HAOS U SUDNICI Pao ključni dokaz protiv pljevaljskog narko-bosa, zatraženo izuzeće apelacionog veća

Alo

 

 

Zahtev za izuzeće, neuobičajen za tužilaštvo, usledio je nakon što je sudsko veće usvojilo predloge branilaca da se ponovo ispitaju dva svedoka saradnika Draško Vuković i Nebojša Joksović, kao i da se iz spisa predmeta kao dokazi izdvoje transkripti prisluškivanih razgovora koje je vodio trećeoptuženi Željko Vujanović, Šarićev brat od tetke.

Ovi razgovori smatraju se jednim od ključnih dokaza u postupku. Tužilaštvo je tvrdilo da u njima okrivljeni razgovaraju o trgovini drogom. Odlukom apelacionog veća, transkripti ovih razgovora više neće moći da se koriste prilikom donošenja pravosnažne presude!

Robija na Dedinju

Šariću je 24. septembra ukinut pritvor i određen kućni pritvor, tako da je u Specijalni sud došao sam, bez pratnje sudske straže. On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine. Do 24. decembra 2021. bio je u pritvoru, koji mu je tada zamenjen nanogicom i prebačen je u vilu na Dedinju, preko puta Belog dvora.

HAOS U SUDNICI Pao ključni dokaz protiv pljevaljskog narko-bosa, zatraženo izuzeće apelacionog veća

Alo

 

 

Nakon što je sudija saopštio ovu odluku, tužilac Ivanić je zatražio da mu se dostavi odluka, kako bi na nju mogao da uloži žalbu. Međutim, sudija mu je rekao da je to odluka drugostepenog suda i da na nju nema pravo žalbe.

- Tražim izuzeće kompletnog veća, jer ste od početka pristrasni - rekao je Ivanić navodeći da je sve krenulo od ukidanja pritvora Darku Šariću kada je u decembru, kako je rekao, na jedan volšeban način, na nejavnoj sednici, doneta odluka.

Specijalni sud mu izrekao 15 godina

Pretres pred Apelacijom se održava pošto je ovaj sud nakon razmatranja žalbi odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu. Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu. Šarićev brat od tetke Željko Vujanović dobio je 14 godina zatvora, dok su ostali osuđeni na kazne zatvora od devet i po do 12 godina zatvora. Trojica svedoka saradnika dobila su simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

 

HAOS U SUDNICI Pao ključni dokaz protiv pljevaljskog narko-bosa, zatraženo izuzeće apelacionog veća

Alo

 

 

U rešenju o ukidaju pritvora i određivanju kućnog pritvora s elektronskim nadzorom je stajala jedna adresa na kojoj će boraviti, a Šarić nije otišao na tu adresu, rekao je tužilac i upitao veće kako je ispratilo izvršenje rešenja.

- Da li je to jedinstven slučaj da okrivljeni sam odredi gde će ići. Tek posle pet dana reagujete i donosite novo rešenje - negodovao je tužilac koji od početka, 2009. godine, vodi ovaj predmet.

Pod lupom i presuda za pranje para

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika. U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

HAOS U SUDNICI Pao ključni dokaz protiv pljevaljskog narko-bosa, zatraženo izuzeće apelacionog veća

Alo

 

 

Još je protestovao što je započet drugostepeni pretres, a da stranke u postupku nisu obaveštene šta je predmet raspravljanja i da su praktično ušli u dopunu dokaznog postupka, što, kako on smatra, nije moglo da se uradi.

- Vaša odluka da tužilaštvu ne dostavite pisani otpravak odluke, na šta mi imamo pravo žalbe, nedopustiva je i to je još jedan od razloga što tražim vaše izuzeće -naglasio je Ivanić.

Nakon što je njegov zahtev odbačen, apelaciono veće je odlučilo da se pretres nastavi u utorak, 8. marta, kada će pred Apelacionim sudom biti saslušani svedoci saradnici u ovom procesu Draško Vuković i Nebojša Joksović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading