ŠOKANTNA ODLUKA VIŠEG SUDA Odbijena optužnica protiv brata vođe klana Amerika!
Foto: privatna arhiva

Viši sud u Beogradu odbio je optužnicu protiv Veselina Raičevića zvanog Meda, istaknutog člana kriminalne grupe „Amerika“, Alili Imrlija i Aleksandra Stevića, koja je protiv njih podignuta zbog sumnje da su posredovali u preprodaji droge! Optužnica je potvrđena samo u delu protiv Jusufi Ašima, makedonskog državljanina, koji je uhapšen prevozeći u taksiju dva kilograma heroina.

Raičevićev brat Vojislav, zvani Voja Amerikanac, bio je jedan od osnivača i vođa klana „Amerika“, ali je misteriozno nestao 1997. Sumnja se da je brutalno ubijen, a njegova smrt je bila povod za odmazdu u kojoj je stradalo dvadesetak ljudi. Među onima koji su dovođeni u vezu s likvidacijama niza kriminalaca, policajaca i državnih funkcionera devedesetih godina bio je i Veselin Raičević Meda.

O njemu se u javnosti dugo nije čulo ništa, a onda je 13. aprila 2019. odjeknula vest o njegovom hapšenju. Četvorka je mesecima bila na merama tajnog nadzora koja je uključivala prisluškivanje i tajno praćenje. Nakon što su u jednom restoranu dogovorili distribuciju droge, odlučeno je da se preseče isporuka heroina. Droga za koju se grupa tereti pronađena je u gepeku taksija.

Meda, Merlin, Amigo...

Raičeviću je u junu prošle godine ukinut pritvor i on je pušten da se brani sa slobode. Prema optužnici, sva četvorica su delovala zajedno i povezano, a distribuciju droge dogovarali su neposredno i putem telefona koristeći nadimke „Hari“, „Amigo“, „Merlin“, „Meda“ i „Turčin“.

I pored svega sud je u septembru doneo odluku da nema mesta optužbi protiv Raičevića, Imrlija i Stevića. Više javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na ovakvu odluku zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

- Tužilaštvo smatra da su razlozi za ovu odluku potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni i žalbom od Apelacionog suda traži da ovo rešenje ukine i vrati predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje ili da odluku preinači i potvrdi optužnicu i protiv Raičevića, Imrlija i Stevića - kaže izvor blizak istrazi.

U žalbi je ukazano da sud nije u dovoljnoj meri cenio činjenicu da je u optužnici precizno navedeno da je krivično delo izvršeno u periodu od oktobra 2018. do 13. aprila 2019. godine, da je mesto izvršenja Beograd i druga neutvrđena mesta, kao i da je predmet izvršenja krivičnog dela to što su okrivljeni posredovali u prodaji heroina.

Kako navodi naš sagovornik, sud nije razmatrao ni činjenicu da su dogovaranje o distribuciji heroina okrivljeni izvršili u neposrednom kontaktu u jednom restoranu u Beogradu, kao i putem mobilnih telefona, pa čak ni da je tajnim nadzorom sprečena isporuka heroina, zbog koje je optužnica potvrđena protiv Ašima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading