NAPALI I IZBOLI TROJICU MLADIĆA Stravična tuča u Novom Sadu: Danas završeno suđenje osmočlanoj grupi
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Zamenik Višeg javnog tužioca, Jelena Stojaković Mustakas je u završnoj reči istakla da je u postupku dokazano da su okrivljeni počinili krivično delo koje im se optužnicom stavlja na teret. Smatra da se ne može prihvatiti odbrana okrivljenih da su delovali u afektu, i oštećeni nisu doprineli osećaju ugroženosti okrivljenih, kojih je brojčano bilo više. Osvrnuvši se na ponašanje okrivljenih, zamenica VJT je istakla da je evidentno da se ponašanje Bojana Darabašića razlikuje u odnosu na Lazara Markovića i Nemanju Božića. Apelovala je na sud da ih oglasi krivim i kazni po zakonu.

Milan Latinović, jedan od zastupnika oštećenih, pridružujući se završnim rečima zamenika VJT, rekao je da snimak kritičnog događaja govori više od hiljadu reči, a ukazao je i na držanje i količinu empatije kod okrivljenih tokom glavnog pretresa, napominjući izuzetak dvojice koje će, kako je rekao, sudsko veće prepoznati ko su.

Branko ga je prihvatio kad su mu roditelji umrli: Bratanac iskasapio strica - Alo.rs

Branioci osmorice okrivljenih u završnim rečima su se složili da da je počinjeno krivično delo, ali ne i ono koje im se optužnim aktom stavlja na teret. Ukazavši da je te večeri došlo do sukoba između dve gruppe mladića, ali da uzrok sukoba treba tražiti u ponašanju oštećenih mladića. Kako su rekli, reč je o događaju situacione prirode koji se spontano i brzo odigrao, te da nema govora o umišljaju. Naglasili da je ovde reč o učestvovanju u tuči, a ne o nasilničkom i bezobzirnom ponašanju. Takođe smatraju da su se na optuženičkoj klupi trebalo naći i oštećeni Mihajlović i Pete kao suokrivljeni.

Branioci su još istakli da su sva osmorica okrivljenih mladi, dobri, pošteni i naivni momci, koji nikada nisu osuđivani, niti je protiv njih vođen bilo kakav krivični postupak. Kako su rekli, svi oni su iz male sredine došli u grad kako bi proslavili rođendan svoga druga i kako bi izašli i proveli se, a ne da naprave neko krivično delo.

Okrivljeni Bojan Darabašić je rekao da nije imao nameru da napravi problem, niti je hteo nekoga da povredi. Podsetio je da je bio pijan i da se nekih detalja ne seća, i da se iskreno kaje zbog svega.

Pre zločina viknuo na ženu pa je ubio iz puške na proslavi 40 godina braka: Ovo je razlog kobne svađe! - Alo.rs

U svojoj završnoj reči Lazar Marković je naglasio da on ne beži od svoje odgovornosti i da se kaje, i da nije imao nameru nikoga da povredi i da mu je žao momaka sa kojima su se sukobili. I Nemanja Božić je takođe izrazio kajanje i da ne želi da izbegne odgovornost. On je još rekao da smatra da je kriv, ali ne za delo koje se optužnicom tereti i da to delo nikada neće prihvatiti, jer on nije ubica.

Marko Momić, Mihajlo Miljenović, Vladimir Simić, Dejan Nedinić i Bojan Medić, koji se brane sa slobode, izrazili su žaljenje zbog kritičnog događaja i oštećenima uputili izvinjenje. Medić je podsetio sudsko veće da ima u vidu da je on u tom sukobu zadobio lake i teške povrede, ali da ga boli nepravda od strane tužilaštva, jer je stavljen u neravnopravan položaj. Objasnio je da je i on zadobio povrede kao i oštećeni, ali se on nalazi na optuženičkoj klupi, a oni koji su mu te povrede naneli, ne.

Prema optužnici, osmorica mladića su 20. februara 2021. godine u Novom sadu u Ulici Laze Telečkog ispred ugostiteljskog objekta, u stanju kada su mogli da shvate značaj svoga dela i da upravljaju svojim postupcima, u grupi, vršenjem nasilja prema Dragoljubu Mihaloviću, Nikoli Šumani i Mateu Peteu bezobzirnim ponašanjem znatnije ugrozili spokojstvo građana i teže remetili javni red i mir na ulici. Okrivljeni se terete da su oštećene napali, tukli i teško povredili, a Darabašiću se na teret stavlja i da je sa umišljajem pokušao da ubije više osoba, zadajući im oštrim predmetom ubodne rane u telo u kojima se nalaze vitalni organi.

Presuda će biti izrečena 2. marta.

Detalji užasa kod Odžaka: Njegov nestanak je bio prijavljen - Alo.rs

MOGAO DA SPREČI SUKOB

Odbrana okrivljenih mladića iz Šida je istakla da su sukob započeli oštećeni mladići još u lokalu i doprineli čitavom događaju, što su, kako su rekli, potvrdili brojni svedoci.

Advokat Radomir Munižaba je rekao, da osim što su započeli sukob, Mateo Pete, iako je policajac, nije uradio ništa da spreči taj sukob. On je, kako je rekao, morao da se legitimiše, iskontroliše situaciju i prijavi remećenje javnog reda i mira, a da on to nije uradio.

- Nije preduzeo ništa, a prema zakonu o policiji, to predstavlja povredu - rekao je Munižaba, smatrajući da je to opasnije za naše društvo i sistem i da je to njegovo nečinjennje u kritičnom događaju trebalo da bude sankcionisano.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading