PRETI MU MAKSIMALNA ZATVORSKA KAZNA I OBAVEZNO LEČENJE OD DROGE I ALKOHOLA  Detalje optužnice protiv oca koji je ćerku (8) držao zatočenu godinama
Foto: Printscreen

Ona je ispričala u tužilaštvu detalje prvog susreta sa devojčicom.

Ivana je, kako je ispričala u tužilaštvu, trpela jezivo nasilje od svog partnera, on ju je držao zaključanu u stanu i maltretirao. U martu ove godine je odlučila da pobegne i nasilnika prijavi policiji, a tada je i iznela svoje sumnje da je devojčica negde potpuno sama.

Ivana L. je devojčicu (8) prvi put videla 2019. godine, a kako je ispričala tužilaštvu, ona je tada izgledala drastično drugačije, nego kada su je policajci pronašli zatočenu u kadi.

- Dete je delovalo fino i normalno, ona je provela kod mene tri nedelje u Borči 2020. godine. Nakon tog boravka, Uroš mi je pričao kako sam detetu isprala mozak, jer je nakon toga stalno tražila mamu. Kada je upitao ko je mama, devojčica je odgovorila: "Ivana". Na proleće sam se preselila i stalno sam zvala Uroša da dovede devojčicu na ručak, jer je on kod mene stalno ručao i večerao. Krajem leta 2020. godine kada sam videla dete poslednji put pre pronalaska u kadi sam napravila "grešku" kako mi je Uroš rekao, jer sam dete odvela u park. Rekao je da samo on i strina umeju da brinu o detetu, a da sam ja mekana i da ja nisam imala kontakt sa decom iz doma, gde je ranije devojčica boravila, kao i da on zbog toga puno radi sa njom. Kada smo bile u parku, ponašala se normalno - otkrila je Ivana u tužilaštvu.

Kako je istakla, razlika na devojčici je bila ogromna, jer devojčica je nakon što je pronađena u kadi bila u veoma lošem stanju, nije čak ni govorila.

Slučaj je otkriven nakon što je Ivana Uroša prijavila za nasilje

Ona je tog 24. marta radila od kuće, dok je Uroš Pašajlić bio sa njom u stanu. Kako je rekla, pisala je prijateljici i rekla da ukoliko ne uspe da pobegne iz stana te večeri, da prijateljica pozove policiju i pošalje ih na tu adresu. Uroš je bio nervozan i svađao se sa njom, jer kako kaže, nije imao cigarete.

Ona je uspela da napusti stan, izašla je i požurila u policijsku stanicu, sve vreme se plašeći da je Uroš prati.

 

Kada ga je prijavila i ispričala kroz kakvo nasilje je prolazila obavestila je policiju da postoji mogućnost da je dete samo u stanu.

Kako je rekla, dok je bila zaključana u stanu, pokušala je da pronađe neke račune koji bi ukazivali na adresu stana, u tome je i uspela i rekla je policiji adresu.

Ona je ispričala i da nikada nije bila u tom stanu, a svaki put kada bi pitala Uroša, govorio je da je se to ne tiče i da nije njeno dete.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je nakon istrage, koja je sprovedena u najkraćem roku, podiglo Optužnicu protiv Uroša Pašajlića zbog postojanja opravdane sumnje da je učinio krivično delo Nasilje u porodici.

"Optužnicom koja je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu dana 27. aprila godine okrivljenom U.P. je stavljeno na teret da je tokom 2022. godine do 24. marta 2023. godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje ćerke, maloletne oštećene, čime je učinio krivično delo Nasilje u porodici u sticaju sa krivičnim delom Zlostavljanje i mučenje koje je učinio na štetu emotivne partnerke I.L. na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenom.

U toku istrage tužilaštvo je u svojstvu svedoka ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu PS Palilula koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana, te je naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola. Takođe je pribavljena medicinska dokumentacija koja se odnosi na zdravstveno stanje maloletne oštećene, preciznije dokumentacija koja se odnosi na stanje u kom je devojčica primljena na lekarske preglede, kao i u kakvom zdravstvenom stanju se sada nalazi.

Naime, nakon što je dana 24. marta 2023. godine izvršen pretres stana na teritoriji GO Zvezdara u kome je pronađena maloletna oštećena, dežurni zamenik javnog tužioca je naložio policijskim službenicima da raspišu potragu za osumnjičenim U. P. koji se dao u bekstvo, te je okrivljeni dana 28. marta 2023. godine pronađen, lišen slobode i doneto je rešenje o njegovom zadržavanju u trajanju od 48 časova. Nakon saslušanja, na predlog tužilaštva, Prvi osnovni sud u Beogradu je doneo rešenje kojim se prema okrivljenom određuje pritvor u trajanju od 30 dana po svim zakonskim osnovima i isti je dana 26. aprila 2023. godine produžen rešenjem sudije za prethodni postupak za još 30 dana.

Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti Obavezno lečenje narkomana i Obaveznog lečenja alkoholičarau skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka, a takođe će ispitati da li je eventualno neko lice pomoglo okrivljenom nakon izvršenja krivičnih dela, te utvrditi da li su se u radnjama tog lica stekla bitna obeležja krivičnog dela Pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela."

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading