"ŠTA AKO MOJE DETE BUDE SLEDEĆE" Građani u strahu zbog dva masakra, reči jedne sestre paraju dušu
Foto: Alo/Dejan Briza

"Šta sad da radim, samo da se pitam da li će moje dete biti sledeće?", komentar je koji je danas odzvanjao novosadskim polupraznim ugostiteljskim objektom u kom je glavna tema na popodnevnoj kafi bila tragedija, i to ne jedna, nego dve, koje su za samo 2 dana pogodile Srbiju i odnele 16 mladih života.

Na licima ljudi vidi se ispijenost. Iscrpljeni pogled u telefone dok jedni drugima pokazuju najsvežije vesti i bilans mrtvih - a onda i komentar: "Bože šta je sa nama". Na to pitanje niko nema pravi odgovor, a utehnu pruža samo pogled razumevanja sa druge strane stola.

I ne samo da se tuga ogleda u očima građana, već se čuje i glasu. Stah je nadvladao nakon dva nemilosrdna dana, a iako su udaljeni od krvavog mesta zločina, Novosađani se plaše za svoju decu i njihovu budućnost. Tako se u tihoj bašti, dok se čula samo po koja reč sagovornika za stolovima, začuo i apel jedne uplašene sestre.

"Gde sada ideš?", pitala je čekajući odgovor sa druge strane žice, a onda i upozorila:

"Dobro, idi na fakultet, odradi to što treba i molim te, ali molim te, trk kući. Ne zadržavaj se, vidiš šta se dešava!", rekla je devojka i prekinula poziv zamišljeno gledajući u daljinu.

Sa druge strane bašte čule su se i priče drugih građana da su deca izgubila poverenje u one koje viđaju svaki dan.

"Devojčica je čekala lift, i kada sam otvorila vrata i pitala da li silazi, stidljivo je krenula ka njemu, pa stala. A onda je odmahnula glavom i dodala da će ipak sačekati tatu. Brzo se odmakla od mene...", čulo se svedočenje žene iz komšiluka.

Ulice su tihe, a u ponekim prodavnicama slušaju se sonate u molu koje dodatno pojačavaju bol. Igrališta su prazna, a i ono malo dece što je tu, uplašeno gleda oko sebe dok trči za loptom koja slučajno odleti na drugi kraj ulice.

Đaci pognutih glava ulaze u dvorišta škola držeći se većih grupa dok gledaju oko sebe.

Dva stravična zločina svakako su ostavila trag na dušama građana cele Srbije. K.K. (13) u jutarnjim časovima u sredu ušetao je u OŠ "Vladislav Ribnikar" i započeo rafalnu paljbu u kojoj je živote izgubilo osam njegovih vršnjaka i voljeni čuvar Dragan V. Ranjeno je sedam osoba, među kojima je i nastavnica istorije.

Samo nekoliko sati nakon suza, sveća i cveća koje su građani juče posvetili preminuloj deci i Draganu, desila se nova tragedija. U blizini Mladenovca Uroš B. je u terorističkom aktu ubio 8 osoba, a ranio čak 14. Nakon masakra, Uroš je ukrao taksi vozilo i odvezao se do rođaka kod kog je prespavao. U toku hapšenja ponavljao je samo jednu reč - "poštovanje".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading