tunel
Foto: Printscreen/Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Prokopan tunel dug 30 metara od jednog stana u Podgorici do depoa u Višem sudu napravio je haos u Crnoj Gori! Strani mediji je nazivaju „zemljom u kandži mafije i klanova“, a neki čak dovode u pitanje i njihove evrointegracije.

Kao bomba u regionu je odjeknula informacija kada je 11. septembra u depou Višeg suda u Podgorici pronađen otvor i tunel koji je vodio do jednog stana. Postoje sumnje da su ga prokopali pripadnici kavačkog klana s obzirom na to da su ispreturani brojni dokazi i predmeti koji se odnose na vođe tog klana. Iz depoa je ukradeno 19 komada oružja, a sumnja se da fale i brojni dokazi, a crnogorska policija traga za više osoba za koje se sumnja da su kopači tunela ili njihovi pomagači.

milo

Printscreen

 

Đukanović na čelu mafije od 1991. godine?

Podatak da je Đukanović umešan u prljave poslove s kriminalcima potvrđuje i činjenica da je 1991. politički uspon započeo upravo švercom cigareta. Ne postoji zvanična presuda kojom bi on bio osuđen jer je uspevao da sebi obezbedi diplomatski imunitet, ali je činjenica da je italijansko tužilaštvo vodilo istragu protiv njega zbog mafijaškog udruživanja s ciljem međunarodnog šverca cigareta. Đukanović je tada bio osumnjičen i da je bio šef te organizacije. Nije poznato koliki je bio deo njegovog kolača, ali je italijanska policija procenila da je godišnja neto zarada od šverca u to vreme bila oko 450 miliona evra.

 

Strani mediji danima izveštavaju o skandalu, a nemački ZDF upozorava na kriminal u toj zemlji.

tunel

Vlada/CG/JutjubDan.me

 

- Kriminalci su kroz podzemni tunel dobili pristup odaji u kojoj se čuvaju dokazi o zločinima. Da li je slučajno što to niko nije primetio? - navodi nemački medij i opisuje aferu „Tunel“ kao simboliku Crne Gore, a zatim dodaju:

Uhapšen Veselin Veljović

 

 

Od šverca kupovao kompanije, automobile i vile!

 

Bivši direktor Uprave policije u Crnoj Gori Veselin Veljović uhapšen je nedavno, a sumnjiči se za krijumčarenje velikih količina cigareta, i to navodno u saradnji sa, ni manje ni više, nego Đukanovićem!

- Veljović spada u bliske i odane ljude Mila Đukanovića. On ga je 2011. postavio za savetnika za odbranu i bezbednost, a sumnja se da su zajedno bili uključeni u razne ilegalne poslove. Sumnja se da je Đukanović više od 30 godina umešan u šverc s kavačkim klanom, na čijem je čelu Radoje Zvicer, i da je za to vreme zaradio milijardu evra, koje je ulagao u kupovinu nekretnina širom Evrope, automobila, kompanija... -  navodio je izvor Alo!.

- Svi se kunu da niko čuo nije kako se tunel gradi, daju se kontradiktorne informacije o okolnostima - što ne baca dobro svetlo na zemlju kandidata za članstvo u EU. Crna Gora je i inače poznata po korupciji, organizovanom kriminalu i problemima sa vladavinom prava. Na indeksu korupcije Transparency International za 2022, Crna Gora zauzima 65. mesto od 180 mogućih. Deficite ovog tipa je podsticao i trajni regent Milo Đukanović, za kojeg se kaže da je veoma blizak organizovanom kriminalu. Punih 30 godina je on gospodario politikom u Crnoj Gori na raznim funkcijama. Njegova vladavina je svako malo potpadala pod senku korupcije, nepotizma i blizine organizovanog kriminala - pišu mediji.

tunel

Vlada Crne Gore

 

Pomagao kopačima da sakriju kombi i alat

Predrag Mirotić (31) je prvi Crnogorac koji je pao zbog tunela. Sumnja se da je prevozio kopače, ali i da je njihov kombi navodio svojim automobilom „klio“.

- Mirotić je, prema prethodnom planu i dogovoru, od Ulice 8. marta navodio kombi kuda da se kreće do mesta Botun, gde su izbacili stvari i predmete koje su koristili prilikom kopanja tunela do depoa - pišu crnogorski mediji i dodaju da postoje dokazi da je „čišćenje“ kombija trajalo sat vremena.

Navode da je još od devedesetih Crna Gora centar za šverc cigareta i droge.

- Političari i tamošnje vlasti su više puta bili osumnjičeni za umešanost u mafijanje: još kao premijer, Đukanović je 2008. svedočio pred italijanskim javnim tužilaštvom zbog navoda da je organizovao veliki šverc cigareta preko Jadrana. Ali istraga je obustavljena - navode mediji.

Krimos nevenčani muž kopačice

Podgoričanka Katarina Baćović, za kojom traga policija zbog sumnje da je umešana u aferu „Tunel“, nevenčana je supruga Tonija Đokaja, koji se od juna nalazi u Istražnom zatvoru u Spužu zbog otmice T. J. i kome se sudi za članstvo u kriminalnoj organizaciji oformljenoj zbog šverca narkotika. Inače, njen nevenčani suprug je stariji brat Ilira Đokaja koji je 30. septembra 2021. godine ubio nevenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19) ispred njene porodične kuće i tom prilikom ranio Šabana Bakiju.

Katarina je ćerka radnice u arhivi Višeg suda, ali zasad njena majka nije sumnjiva da je umešana u aferu.

 

Đukanovića mnogi opisuju čak i kao jednog od najbogatijih ljudi Evrope.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading