HAPŠENJE NOVOPAZARCA
Foto: Alo/MOSSOS D'ESQUADRA

 

Kako nezvanično saznajemo, Mirza Mašović je sin Naila Mašovića, rodom iz Novog Pazara, koji je, prema nezvaničnim informacijama, važio za vođu jednog od najvećih narko-klanova u Švedskoj „M-falange”, iz Malmea. Glavni rival ovoj grupi je ekipa„K-falange”, koju vodi albanska porodica Kupe, poreklom iz Preševa.

- Ove suprotstavljene klanove čine „vojnici“ koji su poreklom Srbi, Albanci, Hrvati, ali i Iranci, Kinezi i Arapi… Sukob ta dva klana datira od devedesetih godina, a u njemu je stariji Mašović izgubio sina Mirteza (22). Drugi sin Mirza ga je nasledio i preuzeo njegovu kriminalnu grupu - navodi izvor, i dodaje da je Mirza Mašović preživeo nekoliko pokušaja atentata.

Kako navode španski mediji, državno tužilaštvo Švedske zatražilo je Mirzino hapšenje prošlog utorka, 21. novembra, a nekoliko sati kasnije španska policija zajedno sa kolegama iz Švedske locirala je Mašovića i uhapsila ga u Barseloni.

- Zločini za koje je Mašović optužen datiraju iz maja 2020, kada je, kako sumnjaju, bio odgovoran za uvoz droge iz Španije i Crne Gore. Švedske vlasti sada traže još članova iste kriminalne mreže. U vezi sa uhapšenima državni tužilac je objasnio da je „na policijskom radaru već godinama“ - navode lokalni mediji.

Šurovao sa Veljom Nevoljom, pa se posvađali

Prema navodima istražnih oragana, sumnjalo se da je Mašović svojevremeno blisko sarađivao i sa klanom Velje Nevolje. Međutim, među njima je 2019. došlo do sukoba.

- Oni su navodno sarađivali u trgovini narkoticima, ali su se sukobili, te je došlo do pucnjave prilikom primopredaje droge na Vračaru 19. decembra 2019. Tada je u stomak ranjen S. D. iz Novog Pazara - navodi izvor.

Policija je Mirzu uhapsila u njegovoj luksuznoj vili.

- U njegovoj kući policija je pronašla i zaplenila nekoliko mobilnih telefona, hard-diskove i druge uređaje za skladištenje podataka i 6.500 evra u gotovini. Svi ovi tragovi su dostavljeni švedskim istražiteljima kako bi bili uključeni u sudski slučaj u Švedskoj. Pritvorenik je stavljen na raspolaganje Državnom sudu, koji je naložio pritvor do procesa ekstradicije - piše španski mediji.

Mirza je jedno vreme živeo u Malmeu, odakle je sa bratom Mirtezom, koji je 2008. ubijenim u ratu između bandi, navodno organizovao poslove u vezi sa trgovinom droge. Iz Malmea se preselio u Кataloniju gde je, prema nezvaničnim informacijama, nastavio da se bavi narko-biznisom, ali to nikada nije dokazano na sudu.

Sumnja se da se Mirza poslednjih godina bavio trgovinom drogom u Crnoj Gori, Srbiji i Kataloniji.

Inače, prema pisanju medija, Mirza je zajedno sa bratom držao restoran u Lundu u Švedskoj, koji je 2008. godine, nakon bombaškog napada, dignut u vazduh.

- Njegov brat je ubijen nekoliko meseci kasnije, kada je napadač u njega pucao više puta dok je vozio automobil. Nakon toga je u jednom tržnom centru ubijen član rivalske bande. Кako navode iz policije, zločin je izvršen po Mirzinom naređenju iz osvete, ali nisu uspeli da prikupe dokaze protiv njega. Sukob se tu nije završio, već je u Malmeu 2010. ranjen i Mirza Mašović. Od tada mu se gubi trag, a verovalo se da je to bilo kada je napustio zemlju - objašnjavaju na portalu abc.es.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading