Požar u kineskom tržnom centru
Foto: Alo/Alo

Drama u Beogradu! Veliki požar izbio je u kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu. Sumnja se da je uzrok buktinje kvar na električnoj grejalici, a dim i plamen su se videli iz gotovo svih krajeva Beograda! Po prvi put su u gašenju požara u užem gradskom jezgru učestvovali i helikopteri!

požar

Instagram

 

Kako saznajemo, stravičan požar izbio je oko 6. 30 sati u poznatom kineskom tržnom centru na Novom Beogradu, a prema rečima zaposlenih, sve se desilo u nekoliko sekundi. Sumnjaju da je uzrok požara bila električna grejalica, kada je navodno došlo do kratkog spoja, a nekoliko sekundi kasnije goreo je gornji sprat tržnog centra. Tačan uzrok požara utvrdiće se tek po završenom uviđaju. Žrtava u ovom požaru nije bilo, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta, jer je uništena gotovo cela zgrada.

požar

Alo/ Enis Sadiku

 

Helikopteri sprečili katastrofu

Luka Čaušić, vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije, ispred kineskog tržnog centra rekao je za Alo! da su helikopteri prvi put učestvovali u gašenju požara u užem gradskom jezgru.

-  U užem gradskom jezgru se prvi put angažuju helikopteri. Imamo tri helikoptera. Rano je davati ocene šta je moglo da se desi. Imaćemo uviđaj nakon gašenja ovog požara, pa ćemo obavestiti javnost o njegovim uzrocima - rekao je juče za Alo! Čaušić.

- U intervenciji je učestvovalo 70 vatrogasca i 18 vozila, a po prvi put je u gradu, za gašenje požara, upotrebljena i helikopterska jedinica MUP-a Srbije. Upravo su te tri letelice, koje su izvršile 37 naleta, sprečile da posledice požara budu još katastrofalnije - navodi izvor.

Dok je trajala nadljudska borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom koja se velikom brzinom širila, povremeno su se čule i detonacije plinskih boca.

požar

Alo/ Enis Sadiku

 

- Ujutro smo došli i počeli da otvaramo radnje, kada se odjednom čuo prasak. Potrčali smo ka tom delu zgrade i ugledali kako se vatra brzo širi i sve više rasplamsava. U roku od sekunde gorela su tri lokala, a zatim je sve otišlo do đavola. Vlasnik lokala gde je izbila vatra panično je vikao: „Grejalica! Grejalica!“  Pitali smo ga šta se dogodilo, a on je rekao da je uključio grejalicu i da je nešto puklo. Izgoreo je ceo lokal - u dahu je ispričao radnik Samid.

požar

Alo/ Enis Sadiku

 

Na mestu zgarišta bio kineski ambasador

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming obišao je zgarište, a zatim se zahvalio vlastima Srbije na požrtvovanosti prilikom gašenja požara i brzoj intervenciji. Li Ming je istakao da je, kako je rekao, to tužan trenutak, a zatim dodao da će ambasada izdati saopštenje kada se sve završi.

Kako je rekao, požar se brzo širio, a svi radnici i njihovi poslodavci su se angažovali da spasu od robe što se spasti može.

- Ništa me ne pitajte! Nagutali smo se dima, ali smo uspeli deo robe da spasemo! Sad stojimo pored nje i čuvamo je za posle. Za dalje ne znam, ali shvatam da sam ja sada ostao bez posla, odnosno da nemam više gde da radim. Ma bitno je da niko nije nastradao - kratko je rekao Samid.

Za to vreme trajala je velika borba da se požar stavi pod kontrolu. Vatrogascima koji su ušli u plamenom zahvaćen objekat pomagale su kolege iz vazduha.

Aleksandar Vučić

Tanjug

 

Vučić: Srbija je za gašenje požara najbolje opremljena u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao, koliko god da je nesrećan zbog požara koji se dogodio, da mu je drago što su, kako kaže, ljudi mogli da vide čime se intervenisalo.

- Ministar me obaveštavao, bio je sa ambasadorom. Uključio je i helikoptere, prvi put ste mogli da vidite „kamov“ i H145. Srbija je za gašenje požara najbolje opremljena u regionu, ali bićemo još bolje opremljeni. Hidranti se smrzavali, bilo je teško, ali smo sve završili. Imamo dva „kamova“ koja smo kupili i veoma smo snažni po tom pitanju. Trebaju nam još neka vozila i ljudi. Istraga će pokazati da li je požar izazvan slučajno ili namerno - naveo je predsednik.

- Prvi put smo pokazali jedan od dva „kamova“ iz Rusije koje smo kupili, dva H145, kojih imamo više, oni nose jedno malo vedro, a petostruko vedro sa vodom nose „kamovi“. Mi sad imamo dva „kamova“, ako budemo imali dovoljno novca da kupimo još dva, i onda smo apsolutno velesila što se tiče gašenja požara, ne samo na Balkanu nego u Jugoistočnoj Evropi - rekao je Vučić i dodao:
- To nas je i spaslo donekle. Sada imamo 240 pitomaca za vatrogasce i za vanredne situacije tako da ćemo da ih pojačamo - rekao je Vučić.
 

- Za gašenje požara angažovani su helikopteri koji su iz vazduha bezbedno uspeli na tržni centar sruče preko 71 tonu vode. Bio je gust dim, okolo su zgrade, žice dalekovoda... - rekao je naš sagovornik.

Posle petočasovne borbe sa vatrenom stihijom požar je stavljen pod kontrolu, odnosno lokalizovan je.

Inače, ovaj tržni centar je goreo i 2021. godine.

 (ENIS SADIKU)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading