Terorista
Foto: Alo/Foto: Printscreen

Sud u Prištini osudio je teroristu Bljenda Vrajolija (25) na tri i po godine zatvora jer je planirao terorističke napade u Prištini i nad pripadnicima srpske policije na prelazu Merdare.

Kako je navedeno u presudi, što je Vrajoli i priznao tokom suđenja, plan je bio da izvede dva napada.

- Planirao je terorističke napade na LGBT zajednicu na trgu u Prištini i na srpske policajce na prelazu Merdare. On je za te napade dobijao mape i druge poruke u aplikacijama poput Telegrama i nameravao je da koristi kombinaciju amonijum-nitrata sa drugim supstancama za pravljenje eksploziva, navodi se u presudi.

Kako je za Alo! rekao izvor koji je upoznat sa detaljima ovog događaja, terorista je imao dobro razrađen plan koji je otkriven u poslednjem trenutku.

- Jedna strana bezbednosna agencija je poslala informacije, zatim je Vrajoli praćen tokom jednog putovanja i uhapšen je po povratku, samo dan ili dva pre nego je trebalo da izvede ove stravične napade - kazao je naš sagovornik.

On dodaje da je Vrajoli planirao da napadne grupu LGBT pripadnika i da se zatim uputi ka prelazu Merdare i to za vreme smene policajaca.

- Znao je da se u tom trenutku na prelazu nalazi najveći broj policajaca, tada su tu oni pripadnici policije iz prve i oni iz druge smene. Planirao je da zapali kućice i sve policajce koji se u njima nalaze. Spremao je bombu velike razorne moći koju aktiviraju razna hemijska jedinjenja - kazao je naš izvor.

Vrajoli je uhapšen prošle godine nakon putovanja u Saudijsku Arabiju kada mu je zaplenjeno 2.500 evra. On je tokom suđenja od odgovornosti oslobodio ljude s kojima je kontaktirao, tvrdeći da je delovao sam i da nije imao saučesnike.

- Jasno je da je imao više saučesnika koji su mu pomagali i slali određene informacije, što je i dokazano, ali je on tvrdio da je delovao sam i da ne poznaje osobe s kojima je komunicirao putem Telegrama. Reč je o osobi koja odranije ima kontakte s teroristima, posebno s onima koji su izrađivali razorne bombe za terorističke organizacije - kazao je za Alo! izvor koji je upoznat s detaljima ovog događaja.

Policija poseduje njegovu komunikaciju s brojnim osobama, ali one su ostale van domašaja pravde.

- On je na tim zatvorenim grupama delio svoje planove, a tu je i dobijao informacije koje su mu bile značajne. Pripadnici nekih islamističkih grupa su ga savetovali kako da aktivira eksplozivnu napravu, koje vreme za napad da izabere, kako da neopaženo priđe administrativnom prelazu gde se nalaze srpski policajci... Iako tvrdi da je sam, jasno je da je bio deo neke grupe - kaže naš izvor.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading