španija
Foto: Printscreen

Brašnjović  je uhapšen  u velikoj međunarodnoj akciji u Španiji. U pitanju je čovek koji navodno zna mnoge tajne kavačkog klana, a zanimljivo je da je on druga generacija mafije, a njegova porodica je odranije poznata široj javnosti jer mu je i otac, Mika Brašnjević, svojevremeno hapšen kao deo takozvane "putarske mafije".

španija

 

 

 

U međunarodnoj akciji „Vertikala“, kako je saopšteno, uhapšeni su Milinko Brašnjović, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojnović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Nataša Dedić, Rade Stojićević i Abaz Rabin. Organizatori kriminalne grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk. Krivična prijava pored njih obuhvata i Ratka Živkovića, Milovana Zdravkovića zvanog Teg i drugih.

OTKRIVAMO KO JE MILINKO BRAŠNJOVIĆ Označen je kao jedan od najopasnijih ubica kavačkog klana, očekuje se njegov dolazak u Srbiju

alo.rs/printscreen

 

 

Grupa se tereti za ubistvo visokopozicioniranih škaljaraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića 2020. godine u Grčkoj. Iako možda nije bio visoko u kriminalnoj hijerarhiji, bio je, kako se sumnja, „pucač“ klana.

I otac mu bio u sudnici u srpskom Specijalnom sudu

Milinko Brašnjović je druga generacija optuženih koja se našla u Ustaničkoj ulici u srpskom Specijalnom sudu.

Pre njega je to bio njegov otac, Mika Brašnjović, koji je bio optužen u procesu protiv takozvane „stečajne mafije“. Mika je bio čovek koji se odlično snalazio u tranzicionim vremenima, čak i previše dobro, pa je na kraju završio na optužnici u oktobru 2006. godine.

Inače, Brašnjović je vrlo mlad ušao u svet organizovanog kriminala.

Naime, on je bio u prvoj ekipi „vračaraca“ na čijem čelu se tada nalazio pokojni Aleksandar Stanković, još pre nego što je postao vođa navijačke grupe Partizana „Janjičari“. Pomenutu grupu davne 2010. godine uhapsila je policija zbog preprodaje droge.

OTKRIVAMO KO JE MILINKO BRAŠNJOVIĆ Označen je kao jedan od najopasnijih ubica kavačkog klana, očekuje se njegov dolazak u Srbiju

Nikola Vušović Džoni Foto: Alo.rs

 

 

Član te grupe bio je i Nikola Vušović, sada označen kao vođa kriminalne grupe „vračarci“. Članovi grupe su procesuirani i osuđeni u Specijalnom sudu u Beogradu, a kao organizator bio je označen upravo Stanković, međutim, nikada nije otišao na izvršenje kazne.

Stanković je u međuvremenu postao vođa Grobara i ubijen je 2016. godine, a posle njegove smrti Brašnjović ostao u kontaktu sa njegovim „zamenikom“ Veljkom Belivukom i preko njega sa kavačkim klanom.

OTKRIVAMO KO JE MILINKO BRAŠNJOVIĆ Označen je kao jedan od najopasnijih ubica kavačkog klana, očekuje se njegov dolazak u Srbiju

Foto: Alo!/PrintScreen

 

Prema svedočenju nekadašnjeg pripadnika klana Veljka Belivuka, koji je postao svedok saradnik, Srđana Lalića, Brašnjović je bio ubica zloglasnog klana čiju su likvidaciju iscenirali i za to od "škaljarskog klana" naplatili 200.000 evra! O Brašnjovićevoj sudbini ništa se nije znalo godinama, a spekulisalo se da su ga pripadnici klana možda i ubili.

Svedočeći o zločinima zloglasnog klana koji je uhapšen 4. februara 2021. Srđan Lalić je otkro da su imali "krticu" među "škaljarcima" koja je poverenje stekla tako što je vođama škaljarskog klana obećala da može da otme i ubije Brašnjovića. Oni su to, prema tvrdnjama svedoka saradnika, prihvatili i platili 200.000 evra.

Podsetimo, Belivukov klan prema tvrdnjama istražitelja blisko je sarađivao sa kavačkim klanom i njegovim vođom Radojem Zvicerom.

- Izrežirali smo sve, ja sam kupio lažnu krv, koja se koristi na filmskim setovima, polili smo i razmazali po stanu, a u blizini kuće braće Budimir (optužena braća Miloš i Marko Budimir, prim.aut) smo iskopali rupu i slikali ga kao mrtvog - otkrio je Lalić kako su, preko isceniranog ubistva uhapšenog Brašnjovića uspeli da ubace krticu u suprotstavljeni klan i preko nje gobijaju sve informacije.

Ubistvo sa prenosom uživo

 I svedok okrivljeni Nikola Spasojević je pred sudom do detalja opisao ubistvo glavešina „škaljaraca“ u restoranu u Atini 2020. godine, kao i da su se ubice hvalile da su vođi Igoru Dedoviću „prosuli mozak u supu“. On je rekao da iza tog ubistva stoji Belivukova ekipa i da je i sam učestvovao u organizaciji.

Tog dana kada je izvršena likvidacija, kako je ispričao, imali su lajv prenos ubistva „škaljaraca“. Kazao je da su Belivuk i takozvani Rosi išli do tržnog centra da pokušaju da nađu Dedovića, a da je on ostao u smeštaju.

- Ispričali su mi da su prvo u restoranu prišli za pogrešan sto, a da je Brašnjović prvi prišao Dedoviću i da mu je „prosuo mozak u supu“, a da je Lainović ubio Stamatovića - kazao je Spasojević.

Istakao je da je prvi put izvršiocima odneo 2.600 evra, a drugi put 36.000 evra i „roleks“.

Lalić je tada rekao da su te slike delovale autentično je je Brašnjović bio bled, a sve to jer se bojao Miljkovića jer zna da "Miljković voli da seče i ubija".

Inače, prema navodima svedoka saradnika, Brašnjović je učestvovao u ubistvu vođa "škaljarca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini.

velja nevolja veljko belivuk

Privatna arhiva Mup

 

 

- Ljubomir Lainović je ubio Stamatovića, koji je skočio na pištolj, a Brašnjović Dedovića koji je odmah dobio metak u čelo i glava mu je pala u tanjir - opisao je detalje likvidacije u restoranu u Atini svedok saradnik.

Prema njegovim rečima, Lainović i Brašnjović su potom prebačeni u Makedoniju, razdvojeni, a Lainović je zatim ubijen.

Upravo zbog Brašnjovića, Miljković i Lalić su vodili žestoku raspravu u sudnici Specijalnog suda, tokom koje je Lalić otkrio da je poslednji put Brašnjovića video u Turskoj.

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading