Stanimir B.
Foto: Alo/Društvene mreže

Stanimir Cane B. (74) iz Mladenovca preminuo je u februaru od posledica zlostavljanja u zatvoru Padinska skela, kada su ga trojica cimera iz sobe, zlostavljala, tukla, a potom i silovala drškom od metle! O kakvim monstrumima se radi, govori i sumnja da su nesrećnog starca terali da pije urin jednog od njih.

Četvorica čuvara i doktorka u zatvoru u Padinskoj skeli uhapšeni su danas u vezi sa smrću Stanimira potvrdio je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Oni su od strane policije uhapšeni po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS zbog sumnje da su izvršili krivično delo Nesavestan rad u službi, precizirao je Nenad Stefanović.

Dodao je da je osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani pred postupajućim javnim tužiocem.

Kako smo tada pisali, Srećko S. (20), Saša S. (20) i Dalibor P. (22) koji su se nalazili u zatvoru Padinska skela zbog izdržavanja prekršajnih kazni, terete se za brutalno iživljavanje nad starcem koji je bio sa njima u ćeliji.  

- Stanimir je došao u ćeliju sredinom januara, a od tad su krenuli da se nad njim iživljavaju. Sumnja se da su ga mladići po dolasku u zajedničku sobu odmah uzeli na zub i uz pretnju batinama počeli da ga iskorišćavaju kako bi im u zatvorskoj kantini kupovao namirnice - navodi izvor.

 Prema rečima našeg sagovornika, kada je nesrećnom čoveku nestalo novca, cimeri su Stanimira svakodnevno još više psihički, fizički i seksualno zlostavljali.

- Kako se sumnja, svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama po glavi i telu. Tokom tog iživljavanja Dalibor P. ga je, kako se sumnja, kolenom udarao u stomak i po rebrima. Ni to mu nije bilo dovoljno, već ga je posle par dana silovao drškom od metle - objasnio je tada izvor i dodao:  

 - Osumnjičeni Saša S. ga je ponižavao tako što ga je terao da pije njegov urin iz šolje za kafu, dok mu je Srećko S., koji je označen kao vođa ekipe, peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi - objašnjava izvor za Alo!.

Prema njegovim tvrdnjama, zbog silnog maltretiranja i zadobijenih povreda starcu je pozlilo, pa je zatražio lekarski pregled.

- Istragom je utvrđeno da je Stanimir 4. februara bio na lekarskom pregledu zbog zadobijenih povreda. Međutim, iz straha im nije objasnio šta mu se dogodilo i koje tegobe ima. Posle pregleda je vraćen u ćeliju. Tokom te noći maltretiranje se nastavilo, pa su osumnjičeni starca odveli u kupatilo i polivali ga hladnom vodom. A onda, narednog jutra, usled zadobijenih povreda i gubitka veće količine krvi, poremećaja disanja i cirkulacije, obostranih preloma rebara i grudne kosti i komplikacija Stanimir je izdahnuo - rekao je izvor. 

Odbio da plati kaznu, pa otišao u zatvor gde je umro!

Stanimira Caneta B. je Prekršajni sud u Mladenovcu osudio na mesec dana zatvora zbog remećenja javnog reda i mira.

- Stanimira su prijavili roditelji kada je petarda pala tik do kolica u kojima se nalazila njihova beba. Tokom postupka Stanimir je u početku tvrdio da on nije bacio petardu, već njegov unuk i da on u tom trenutku nije bio kod kuće. Međutim, pritisnut dokazima, on je promenio iskaz, te je priznao delo, pa je kažnjen prekršajno i novčano. Kažnjen je ukupno na 30.000 dinara, ali on je odbio da plati kaznu zbog lošijeg materijalnog stanja, te je presuda preinačena na 30 dana zatvora - rekao je naš izvor.

O Stanimirovoj smrti obavešten je dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je naredio da se obavi obdukcija sa toksikologijom, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, po dobijanju obdukcionog nalaza 8. marta, koji je pokazao da je zatvorenik Stanimir umro nasilnom smrću, a postupajući tužilac je naložio hapšenje osumnjičenih, koji su prethodno delili ćeliju sa pokojnim. Njima se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu.

- Osumnjičeni Srećko S., Saša S. i Dalibor P. saslušani su u tužilaštvu 14. marta, gde se Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu. Na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je osumnjičenima odredio pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara 2024. u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i bezobzirnim nasilničkim ponašanjem ubili Stanimira B.

Kako saznajemo, osumnjičeni su, osim sa Stanimirom, delili ćeliju sa još zatvorenika, koji su iz straha ćutali i nisu prijavili zlostavljače.

Smenjen upravnik i pokrenut postupak protiv čuvara

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija objavila je saopštenje u kome je navela da je pokrenula disciplinske postupke protiv sedam službenika u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu (Padinska skela) zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima.

- Ovi državni službenici nisu obavestili pretpostavljene o vanrednom događaju u kome su učestvovala četvorica prekršajno kažnjenih osoba za koje se sumnja da su naneli povrede Stanimiru B. koji je preminuo 4. februara. Uprava ističe da neće tolerisati ponašanje ovih zaposlenih koji zaobilaze jasno propisane procedure prilikom obavljanja radnih dužnosti i zbog toga će biti najstrože sankcionisani - kažu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Zbog svih tih propusta, upravnik ovog zavoda Vladimir Bukvić, koji je tu funkciju obavljao od 2018, premešten je na niže radno mesto i ubrzo je postavljena druga osoba, dok je Uprava reagovala pokretanjem disciplinskih postupaka.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading