Dalibor Filić
Foto: Alo/Masanori Jošida

- Nakon što sam osetio bol u ruci i čuo tri pucnja, podigao sam pogled i video uplašene izraze lica mojih sinova. Stariji je zgrabio mobilni telefon i samo sam  sam ga čuo kada je rekao: „Mama, neko je upravo upucao tatu u glavu!” - ovim rečima je Dalibor Filić (40) počeo ekskluzivnu ispovest za Alo! posle pucnjave na Smederevskom putu u Kaluđerici, u kojoj je ranjen u ruku.

Kako smo ranije pisali, napad se dogodio u sredu, 12. juna 2024, oko 21 sat, dok je Filić u parkiranom automobilu čekao sinove da izađu iz prodavnice. Policija i dalje traga za napadačem.

Dalibor Filić

Masanori Jošida

 

Samo dve nedelje nakon što je ranjen u ruku, Dalibora smo pronašli u njegovom bokserskom klubu u kome je deci držao trening. On je u ispovesti objasnio da skoro sve svoje vreme provodi u klubu ili na bokserskim takmičenjima, kao i da je, kako kaže, nekada grešio, ali da je izvukao životne pouke, te se sada trudi da  problematičniju decu skloni sa ulice. Pored toga, rekao je da veruje u sistem države Srbije, odnosno u policiju i tužilaštvo i da ne zna zašto bi neko želeo da mu naudi.

- Kao što vidite, ovde provodim vreme sa decom koja treniraju, i to svi znaju. Kobnog dana smo posle treninga krenuli kući i deca su tražila vodu. Stao sam ispred prodavnice i onda sam upucan. Znam samo da su sinovi gledali tu strahotu i još mi odzvanjaju njihove reči: „Mama, tata je upucan u glavu“. Prvo što sam tad uradio je bilo da smirim decu, a potom i da javim supruzi da sam živ. Odmah sam se, onako ranjen, sa decom odvezao do policije - počinje ispovest nekadašnji žestoki momak sa beogradskog asfalta.

Dalibor Filić

Masanori Jošida

 

Sam finansira takmičenja dece

Dalibor Filić naglasio je da svojim sredstvima i uz finansijsku pomoć prijatelja plaća takmičenja dece i da zbog toga ne žali. Ujedno je istakao da je boks posle 30 godina vaskrsao zahvaljujući predsedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Borovčaninu i Manetu Marčeti, direktoru Bokserskog saveza Srbije, koji su, takođe, prepoznali njegovo zalaganje za decu takmičare, pa su pomogli klubu.

- Podsetio bih samo da klub postoji od aprila 2023, a već ima svoje predstavnike u reprezentaciji. Pa zar to nije uspeh? Mada smatram da je još veći uspeh to što se trudim da decu sa margine društva vratim na pravi put i usadim im nove vrednosti i ljubav kako prema sportu, tako i prema suparniku - rekao je Dalibor Filić.

On je dodao da je boks veoma posebna veština.

- Boks nije tuča niti snaga. Snaga i kondicija su samo bitne da bi stao u ringu. U ovom sportu je važno da si mentalno stabilan, odnosno čvrst jer se boriš protiv sebe. U boksu je najbitnija kontrola, odnosno samokontrola, i tome nas uči ova plemenita veština. Mnogi misle da će u boksu proći grubijani, ali se tu svi grdno varaju jer na treningu nauče da moraju da se kontrolišu i poštuju suparnike - rekao je Filić.

 

Prema njegovim navodima, i dalje ne zna ko je i zašto pucao na njega, i to naočigled njegove dece.

- Pitate me da li sam uplašen - jesam, ali za decu. Kasnije sam otkrio da se ta osoba pre pucnjave motala oko kluba. Postoji i snimak na kome se vidi da je hteo da puca na mene dok su deca bila u sali. Imam ovde pored prozora stolicu gde se odmaram i tada sam tu seo, a on je stajao na svega desetak metara od mene. Ne mogu da zamislim šta bi bilo da je pucao i pogodio neko dete - kroz uzdah je rekao Filić.

Dalibor Filić

Mesto napada Masanori Jošida

 

On je dodao da je u prošlosti u životu grešio, ali da se, kako kaže, nikada nije bavio krađama, razbojništvima ili trgovinom narkoticima.

- Imao sam u mladosti ispade, tuče i takve gluposti. Svoje nestašluke tad sam usmerio na boks i taj sport mi je dostao pomogao da se smirim i tu negativnu energiju istrošim u sali. Jednostavno, platio sam za svoje grehe i izvukao pouku. E, upravo zbog toga što znam gde sam ja grešio i šta mi je bilo potrebno da se vratim na pravi put, to iskustvo koristim da pomognem deci sa margine društva. Bolje da se znoje u sali i iz nje izađu umorni, ali zadovoljni i sa snovima da će jednog dana biti poznati sportista, nego da gluvare na ulicama. Svi mi znamo šta se događa u školskim dvorištima kada padne mrak ili u nekim parkovima. Jednostavno, deci pružam priliku da biraju da li će potonuti ili će kroz sport naučiti da se bore za sebe na pravi način - istakao je Filić, i dodao:

Klub koji daje reprezentativce Srbije

Bokserski klub „Filić“ za veoma kratko vreme upao je u oči selektoru Srbije, te su njihova tri člana dobila poziv koji se ne odbija. Inače, pomenuti bokserski klub ima dva prvaka države u kadetskom uzrastu i četvoricu vicešampiona. Klub ima u juniorskoj konkurenciji jednog reprezentativca, dok u kadetima ima dva.

 

- Da sam na pravom putu, govori mi činjenica da u klubu imam nekadašnje problematične momke. Jedan od njih je domac i od kako je počeo kod mene da trenira, dosta se popravio. Tako su mi kazali u domu i u školi koju pohađa. Rekli su da se smirio i da više ne upada u probleme kao nekad, kao i da je evidentan napredak u njegovom obrazovanju, odnosno učenju. Od deteta kome se smešila ružna budućnost postaje polako momak za primer i jako sam ponosan na njega. Ponosan sam što je uvideo da želim da mu pomognem i da ga ništa ne foliram. Takođe, mnogo mi znači i to kada mi je prišao jedan takmičar, rekavši da zbog mene i zahvaljujući meni više nema probleme sa drogom. Rekao je da sam stigao u poslednjem trenutku i da ko zna šta bi bilo sa njim da nije počeo da trenira. E, to je priznanje za mene, saznanje da sam nešto dobro uradio i usadio viteške vrednosti toj deci. A priznanje za klub je što smo osmi na rang-listi u Srbiji i što klub daje svoje takmičare da se bore za državu Srbiju - rekao je ponosno Filić za Alo!.

Filić je istakao da ga ništa neće pokolebati da nastavi da se bavi decom i da se trudi da im kroz sport i boks predstavi prave vrednosti i na ih taj način sklanja sa ulica.

Za kraj razgovora istakao je da se nada da će policija uskoro otkriti napadača i pozadinu napada na njega.

Autor: Nebojša Popović

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading