Igor Despotović
Foto: Printscreen/MUP

Viši sud mu je izrekao prvostepenu kaznu zatvora od tri godine, dok Apelacioni sud treba da donese konačno odluku s obzirom da je ovo druga prvostepena presuda.

Oglašen je krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

U optužnici se navodi da je on na društvenim mrežama napravio nekoliko profila koji su bili javni i dostupni svima. Na tim profilima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – "Islamska država".

On je objavljivao fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe "Al-Kaida".

Takođe, Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzor.

Despotović je danas uhapšen zbog sumnje na terorističko udruživanje i da je administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad.

Sumnja se da je Despotović svakodnevno imao komunikaciju sa Milošem Žujovićem koji je danas ispred izraelske ambasade iz samostrela u vrat pogodio žandarma.

Povređeni žandarm je u samoodbrani pucao i savladao napadača, koji je od zadobijenih povreda preminuo.

(Tanjug)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading