Terorista Sabahudin
Foto: Alo/Ustupljena fotografija

 

O tome svedoči video snimak koji se, u međuvremenu, proširio vehabijskim društvenim mrežama po Balkanu, a koji prikazuje Žujovića kako nešto govori i podiže visoko uzdignut kažiprst, simbol "jednog Alaha". Njegove reči se ne čuju jer ih pokriva ženski hor koji peva na arapskom, a ispod njegovog lika je poruka ispisna arpskim pismom. Informatički stručnjaci ukazuju da je reč o kreaciji izvedenoj uz pomoć veštačke initiligencije, a poznavaoci arapskog da je reč o pozivu na verski rat za islam, džihad.

- Na snimku se čuje džihadististička pesma, a ispisane reči "Neka ga Alah prihvati kao šehida" govore da je napad na izraelsku ambasadu u Beogradu planiran, te da je u teroristički akt ušao sa idejom da pogine kako bi postao šehid-heroj, koga će slaviti vehabijsko bratstvo. Videoporuka je snimana za interne potrebe vehabija, sa ciljem da motiviše druge vehabije da ponove njegov "podvig svetog ratništva". Ovo je opasna faza i one radikalne vehabije koje nisu poznavale Salahudina i nisu bile udeo njegove mreže, mogle bi da počnu da se bude, motivisane da slede primer ratnika koji je otišao u smrt i stekao status heroja - kaže za "Novosti" Irfan Peci, stručnjak za terorizam koji je nekada i sam pripadao džihadističkom pokretu.

On tvrdi da je "samo u Novom Pazaru otkrio 30 ljudi koji su širili ovaj video-snimak Islamske države "pozivajući na džihad", ukazujući da je reč o "političkom testamentu".

Vehabizam, struja ili sekta, zavisno od tumačenja, suni islama, izdvojila se iz egipatske verske organizacije Muslimanska braća, koja se zalaže za ujedinjenje svih muslimana u jednu državu. Ona je za vehabije, koji se nazivaju i selefije i tekfiri i slične organizacije, slažu se stručnjaci, bila nedovoljno rigidna. Jer, ovi ekstremisti smatraju da Kuran nije verska knjiga već priručnik po kome se mora odvijati svakodnevni život, što po njihovom mišljenju, uključuje i obevezni džihad.

Miloš Žujović, rođen u pitomoj Maloj Vrbici nadomak Mladenovca je po pristupanju vehabijama uzeo ime Salahudin, veoma simbolično, jer je to ime nosio vojskovođa koji je srušio hrišćansko Jerusalimsko kraljevstvo, na zapadu poznat kao Saladin, prvi egipatski sultan, osnivač dinastije Ejubida.

Pripadnik egipatske Islamske braće bio je i Alija Izetbegović, koji je svoju čuvenu Islamsku deklaraciju napisao u duhu panislamizma te organizacije, a ideju islamske države BiH je propovedao uoči i tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Teroristički napad u centru Beograda i te kako ima veze sa ovom pričom.

- Radikalni muslimani u Novom Pazaru, BiH i Severnoj Makedoniji su povezani i domino efekat Salahudinovog terorističkog napada mogao bi da se oseti u celom regionu. Napad je izveden sada jer je Rezolucija o Srebrenici iscrtala mete. Bio je to pisani poziv za džihad. Ovaj dokument će se pokazati opasnijim nego što se to moglo učiniti na prvi pogled - smatra Peci.

(Novosti)

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading