Pokradena svetinja u selu Štitkovo
Foto: Alo/Foto: RINA

Bezbožnici! Pljačke crkava i manastira nažalost nisu retkost, a samo od početka godina dogodilo se nekoliko slučajeva koji su zgrozili čitavu javnost! Poslednji u nizu je incident iz novovaroškog sela Štitkovo, kada je nepoznati muškarac bez imalo srama pokrao novac iz lokalne pravoslavne bogomolje!

Kako saznajemo, nepoznati muškarac je ušao u crkvu i pokrao novac s ikone i novac kojim su se plaćale sveće.

- Sve su zabeležile sigurnosne kamere. Sveštenik Mišel Memišević prosledio je snimke policiji, koja je obavila uviđaj - kaže za RINA jedan od meštana.

Oni dodaju da su tog dana kada je došlo do ovog nemilog događaja primetili vozilo kraj česme kod crkve i ljude koji su automobil prali.

Pokradena svetinja u selu Štitkovo

Foto: RINA

 

Policija traga za izgrednikom, koji s enalazio u društvu još jednog muškarca.

Inače, ovo nije prvi takav incident u Štitkovu, jer je crkva opljačkana i prošle godine. Nažalost, i brojni hramovi širom Srbije našli su se na meti nemoralnih meštana.

Policija u Kragujevcu je rasvetlila tešku krađu krajem juna i po nalogu nadležnog tužilaštva podneće krivičnu prijavu protiv muškarca (47) iz Kragujevca koji se sumnjiči da je opljačkao crkvu.

- Muškarac se tereti da je 23. juna ove godine u popodnevnim satima, iz crkve Sveti Arhangel Gavrilo u okolini Kragujevca ukrao novac u iznosu od 22.000 dinara - navodi izvor.

Ipak korak dalje otišla je Anka P. (20) iz sela Toba, koja se sumnjiči da je na Vaskrs opljačkala dve crkve u okolini Zrenjanina. Ona je navodno odnela kutije s prilozima, a u svemu tome pomagao joj je saučesnik Aca S., koji je, prema rečima meštana iz sela Torak, sa pljačkašicom u emotivnoj vezi. Kako kažu, zbog nje je ostavio suprugu i četvoro dece!

Pljačka hramova odigrala se u dva sela, prvo u Banatskom Dvoru, što nije zabeleženo snimkom. Druga je zabeležena jer je celo selo pokriveno video-nadzorom.

Na snimku se vidi kako najpre obilazi oltar crkve, a zatim se vraća do mesta gde vernici ostavljaju novac. U tom trenutku je otvorila svoju tašnu i u nju ubacila novac. Na snimku se vidi kako napušta crkvu, poziva saučesnika koji je sve vreme čeka u automobilu i odlaze dalje.

Starešina Crkve Svetog Ilije u Česteregu ispričao je za naš list ranije da je tog dana u porti bilo organizovano takmičenje povodom Vaskrsa.

- Ispred crkve kao i svake godine bilo je organizovano takmičenje dece u tucanju jajima. Bilo je i takmičenje za najlepše uskršnje jaje, ali i trka u nošenju jajeta u kašici. Okupilo se puno vernika i dečice, bio je to prelep događaj za naše selo. Vrata crkve su kao i svakog dana bila otvorena za sve, a tu ljudi ostavljaju novčane priloge, pogotovo jer skupljamo novac za izradu ikona za ikonostas. Ona je prišla kutijama, a onda ukrala novac - kaže jerej Mladen.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading