duško knežević
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Viši sud u Podgorici odložio je danas početak suđenja Dušku Kneževiću, Slavoljubu Migu Stijepoviću i ostalim okrivljenim u aferi „Koverta” za 18. septembar.

Aferu je Knežević otvorio u januaru 2019. godine objavljivanjem video-snimka na kojem Stijepoviću, uoči izbora 2016. godine, predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 evra za finansiranje kampanje Milove stranke Demokratske partije socijalista.

Otvarajući glavni pretres, predsednik specijalnog veća sudija Nenad Vujanović je rekao da je planirao da se održi suđenje. Međutim, njegovu koncepciju je promenilo rešenje Vrhovnog suda Crne Gore. Sudija je pročitao rešenje da je vršiteljka dužnosti predsednice Vrhovnog suda Vesna Vučković usvojila zahtev branioca Duška Kneževića, advokata Dražena Medojevića, da se suđenje snima audio- vizuelno i da se javno prikazuje.

Sudija Vujanović je rekao da je njegovo veće odlučilo da se audio snima suđenje Kneževiću za potrebe vođenja sudskog postupka, dodajući da se rešenje Vrhovnog suda odnosi na potpuno drugačije snimanje.

- Ovo je neka druga vrsta snimanja. Sud mora znati kome je dozvoljeno, koji mediji, koji novinari… Iz ovog rešenja mi to ne možemo da znamo niti na šta se odnosio zahtev odbrane - rekao je sudija Vujanović.

Advokat Dražen Medojević kazao je da postoji veliko interesovanje domaće i strane javnosti. Podsetio je da je u sudskom procesu tzv „državni udar“ bilo omogućeno da se suđenje javno prenosi i dodao „da se široj javnosti omogući da bude informisana“.

Sudija je pitao:„Ko će da snima, koji mediji će da donesu kameru, koji novinari? Da li se zahtev odnosio na audio ili audio-vizuelno snimanje, da li se odnosio na javno prikazivanje suđenja?“

Medojević nije mogao da odgovori na tehničke detalje koji zanimju sud. Dodao je da suđenje može da se prenosi preko jutjub kanala ili preko Parlamentarnog kanala.

Vujanović je rekao da je ono što je urađeno ranije, misleći na suđenje u slučaju „državni udar“, urađeno suprotno poslovniku jer je dozvoljeno da se snimaju članovi sudskog veća, što nije smelo i dodao da je potrebno tražiti tumačenje Vrhovnog suda u cilju zakonitosti odluke.

duško knežević

Foto: privatna arhiva

 

Knežević je ostao kod zahteva da se suđenje snima i emituje, navodeći: „Ovo će da bude ozbiljan sudski proces, a ne rijaliti. Ovde će se iznositi državne tajne“.

Sudija je opomenuo Kneževića da ne remeti rad suda i dodao da nije sporno jer je snimanje suđenja dozvoljeno, samo ostaje pitanje kako to da se izvrši. Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić smatra da veće treba da donese odluku da se pojedini delovi pretresa ne snimaju jer postoje opravdani razlozi. Napomenula je „da je ona specijalna“ jer zastupa optužnice SDT-a i da joj se Knežević tako obraća. Posle toga je sud ponovo opomenuo Kneževića.

„Dva žuta i crveni karton“, kazao je Knežević, a sudija Vujanović ga je udaljio  iz sudnice nakon dve opomene.

Kneževićev branilac advokat Zdravko Đukanović je kazao da je intencija odbrane da ovaj sudski postupak prate i prenose RTCG i TV Vijesti, kao i svi mediji koji su registrovani.

Milo Đukanović

Foto Alo!

 

Afera „Koverta“ odnosi se na snimak koji je biznismen Duško Knežević prezentovao 2019. godine, a na kojem se vidi Stijepović u trenutku predaje navodno oko 100.000 evra za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista.

U optužnici piše da je Dusko Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u evre, Stijepoviću predao „samo“ 47.500 evra. Osim Duška Kneževića i Slavoljuba Stijepovića, optuženi su i Kneževićevi saradnici i prijatelji Branislav Todorović, Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović i Tomica Knežević.

U optužnici se navodi da je Duško Knežević u drugoj polovini 2010. godine stvorio kriminalnu grupu čiji su članovi bili zaduženi da podižu novac koji je stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom da ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading