žurka
Foto: Printscreen/Instagram


Policija je nedavno uhapsila N. V. (38) zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Povodom ovog događaja, pronađena je i zaplenjena veća količina opasne tečnosti GBL, poznate kao droga za silovanje, u stanu osumnjičenog muškarca u Beogradu.

Šta je GBL?

GBL je metabolički prekursor GHB-a, a često se naziva i droga za silovanje. Ova supstanca se pojavljuje na crnom tržištu i često se koristi za omamljivanje žrtava, najčešće žena. Ona nema boju i miris, često je u obliku tableta, ali se može pojaviti i u tečnom obliku. Zbog svoje neprimetnosti i mogućnosti ubacivanja u piće budućim žrtvama, nosi naziv - droga za silovanje.

Dejstvo i efekti GBL-a

Ova supstanca deluje putem receptora centralnog nervnog sistema i ima depresorno dejstvo. Prilikom konzumacije, korisnik najpre oseća euforiju i seksualnu želju, dok veće doze mogu dovesti do preznojavanja, gubitka svesti, mučnine, povraćanja, vizuelnih i slušnih halucinacija, umora, amnezije i konfuzije. Takođe, GBL može dovesti do širenja zenica, konfuzije, konvulzija odnosno grčenja mišića. Efekti se mogu osećati i do šest sati nakon konzumacije, a neke žrtve su prijavile da su se danima nakon konzumacije osećale kao da su "svoje".

Iskustvo žrtve

Jedna Čačanka, M. N., podelila je svoje iskustvo kada je postala žrtva droge za silovanje. Ona je ispričala da je uspela da se izvuče iz pakla zahvaljujući svojoj prijateljici, koja je bila pribrana i hrabra u kritičnom trenutku. Nakon što je osetila posledice konzumacije ove opasne supstance, odmah je potražila stručnu pomoć i saznala da je bila žrtva droge za silovanje.

Apel devojkama

Ova priča je podsetnik svim devojkama da obrate pažnju na način konzumiranja pića, posebno prilikom izlaska. Važno je biti svestan opasnosti koje vrebaju na izlascima i preduzeti mere opreza kako bi se izbegle potencijalne opasnosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading