Miloš Radonjić
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Crnogorac je u petak izručen SAD iz Trsta, gde je od oktobra prošle godine bio u pritvoru. Tamo je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je izdao sud Istočnog okruga Njujorka zbog trgovine kokainom.

Radonjić se u ponedeljak pojavio pred sudijom u Njujorku, gde se izjasnio da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret, a to su zločinačko udruživanje i trgovina tonama droge iz Južne Amerike u evropske zemlje, kao i za tri pokušaja 2020. godine da drogu utovari na brod. 

Nakon ekstradicije iz Italije u Ameriku ime Crnogorca preplavilo je američke medije.

Preti mu doživotna

Ako bude proglašen krivim, optuženi se suočava sa obaveznim minimumom od 10 godina zatvora, a maksimalna kazna je doživotni zatvor, piše u saopštenju američkih vlasti.

Oni danima pišu da su agenti FBI uhvatili velikog narko-bosa.

- Skiper je gliserima dovozio pakete kokaina do teretnih brodova usred plovidbe. Onda bi mu saučesnici zaposleni u posadi pomogli da pakete u ribarskoj mreži digne kranom i spakuje ih u kontejnere. Radonjić ima veliko znanje navigatora i svojim saradnicima je uvek znao da dojavi najtačnije koordinate broda do kojeg treba da dođu - ispričao je izvor blizak slučaju za američke medije.

Miloš Radonjić

Foto: Instagram/printscreen

 

Sagovornik iz istrage je posebno naglasio da je reč o velikom logističaru kavačkog klana, čiji je šef odbegli Radoje Zvicer, a da su svi navedeni dokazi zavedeni u optužnici.

- On je članovima svoje kriminalne grupe slao i instrukcije u vidu fotografija i govorio im je kako da izbegnu radare na moru. To nam govori da je reč o velikom stručnjaku za logistiku koji je imao najbitniju ulogu u svakoj operaciji šverca droge - istakao je izvor.

Prema sudskim podacima, Radonjić je bio jedan od šefova transnacionalne organizacije za drogu koja je koristila komercijalne teretne brodove, uključujući i neke registrovane za isporuku robe u SAD, za transport tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu za narko-kartele na Balkanu.

AMERIČKE VLASTI SE HVALE HAPŠENJEM ZVICEROVOG ČOVEKA Miloš je bio veliki mozak kavačkog klana!

Foto: Shutterstock

 

Pred Apelacionim sudom u Trstu 10. oktobra Crnogorac je tvrdio da je samo imenjak osobe koja se dovodi u vezu sa trgovinom narkoticima.

On je u Trstu uhapšen 6. oktobra ispred jednog hotela, gde je bio smešten zbog učešća na trci jedrilica (Barkolani), zakazanoj za 8. oktobar.

Ranjen bežao od ubica

Radonjića su već četiri puta pokušali da ubiju, a on je, iako ranjen, svaki put uspeo da se spase od napadača. Jedan od njih priveden je u Španiji, a ti sukobi odvijali su se u ratu kavačkog i škaljarskog klana.

Miloš Radonjić

Foto: Instagram/printscreen

 

Miloš je godinama kao skiper i vlasnik jedrilice učestvovao u regatama i svoje aktivnosti predstavljao široj javnosti na svom zvaničnom sajtu i društvenim mrežama.

- Nesporno je utvrđeno da Miloševi otisci odgovaraju onima koje su američki istražitelji pronašli i pomoću njih podigli optužnicu protiv Crnogorca - pisali su italijanskih mediji nakon hapšenja.

Istraga američkih istražitelja trajala je godinama i zasniva se na presretnutim porukama aplikacije „Skaj“ i drugim veb-komunikacijama koje je navodna kriminalna grupa razmenjivala.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading