španija
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Srbin N. N. je prošle srede, 31. jula, krenuo sa dvojicom prijatelja D.G.P. i J.M.P.S., koji žive na Tenerifima, na pecanje u gumenom čamcu.

Na plovidbu su krenuli iz ribarskog mesta La Restinga, na Tenerifima.

Međutim, ubrzo su se izgubili na okeanu i nisu mogli da se vrate do ostrva sa kojeg su krenuli.

Prema pisanju španskih medija, u nedelju je njihov prijatelj prijavio njihov nestanak pomorskom centru za spasavanje na Kanarskim ostrvima.

Tada je bilo 1.15 časova, a spasilačka služba je odmah pokrenula akciju spasavanja. Prvi korak je bio da stupe u kontakt sa nestalima na čamcu i uspeli su nakon nekoliko minuta.

To su uradili putem satelitskog telefona, koji daju signal u zabačenim delovima sveta, gde nema mobilne mreže. 

Pecaroši su odmah rekli da su sve vreme pokušavali da pozovu pomoć, ali da na njihovom običnom telefonu nisu mogli da dobiju signal, iako su imali i eksternu bateriju na kojoj su ga punili.

Tada je pomorska služba Španije (Salvamento Maritimo) utvrdila njihovu lokaciju, 600 kilometara od mesta La Restinge iz koje su krenuli. 

Odmah su počeli da traže najbliži brod koji će spasiti brodolomce. 

Oko 3.30 časova pronašli su kineski brod Ksin An Nin, koji je bio na 76 kilometara od čamca pecaroša.

U 9.04 sati kineski brod obavestio je pomorsku službu Španije da je pronašao Srbina i njegove prijatelje i to uz pomoć lociranja.

Trojica ribara odmah su se ukrcala na brod i nastavila putovanje sa njima do Dominikanske republike, luka Rio Haina, gde će se sa njima iskrcati 13. avgusta.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading