Martina Petrović Suvajdžić
Foto: Alo/Fejsbuk

Sinovi bračnog para Lava i Martine P. S. koji su skokom sa solitera zajedno izvršili samoubistvo u Novom Sadu 1. marta 2024. godine otrovani su antihistaminicima, potvrđeno je toksikološkim analizama

Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu dostavljeni su zapisnici o obdukcijama tela i o izvršenim toksikološkim analizama jednogodišnjeg i četvorogodišnjeg dečaka iz Petrovaradina.

- Na osnovu rezultata je utvrđeno da su kod oba deteta smrti nasilne, da je kod jednog deteta nastupila usled akutne depresije vitalnih funkcija zbog prekomernog uzimanja leka difenihidramin, a kod drugog deteta usled sadejstva leka difenihidramin i etil alkohola - rečeno je iz novosadskog VJT.

Difenhidramin (DPH, DHM, Dimedrol, Daedalon) je prva generacija antihistamina koji su posedovali antiholinergične, antitusivne, antiemetičke, i sedativne osobine, i koji su uglavnom korišteni za tretiranje alergija. Poput većine drugih antihistamina prve generacije, ovaj lek takođe ima jako hipnotičko dejstvo, i iz tog razloga se često koristio kao sredstvo za spavanje dostupno na slobodno; posebno u obliku difenhidramin citrata. On je takođe dostupan kao generički lek. On se može naći u mnogim drugim proizvodima, kao što su Nitol, Unisom, Tajlenol PM, Ekscedrin PM, Midol PM, Zzzquil i Advil PM. Difenhidramin se može koristiti za lečenje ekstrapiramidalnih nuspojava mnogih antipsihotika, kao što su tremori koje možed da uzrokuje haloperidol. Difenhidramin u obliku injekcije se može koristiti za anafilaktičke reakcije) na alergene kao što su ubod pčele, kikiriki, ili lateks, čime se izbegava izlaganje nuspojavama epinefrina. Difenhidramin je član etanolaminske klase antihistaminergičkih agenasa.

Neželjeni efekti udruženi sa primenom Difenhidramina

Pojava suvih usta, nosa i ždrela

Pospanost

Vrtoglavica

Mučnina

Povraćanje

Gubitak apetita

Konstipacija

Pojačana plućna kongestija

Glavobolja

Mišićna slabost

Nadražljivost (ekscitacija) pogotovo kod dece

Nervoza

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading