BUĐENJE SVESTI OKO BEZBEDNOSTI "Svakog trećeg dana izgubimo jednog pešaka"
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

 

 

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković rekao je da je cilj aktivnosti posvećenih pešacima da se poveća njihova bezbednost, posebno imajući u vidu da je svaka četvrta osoba stradala na putevima pešak.

-Svakog trećeg dana izgubimo jednog pešaka, dok svakog dana bude povređeno preko sedam pešaka. Cilj ove akcije jeste povećanje bezbednosti istih, odnosno ukazivanje pešacima sa jedne strane da budu obazriviji, jer svojim ponašanjima znatno mogu da utiču na svoju bezbednost- rekao je Koković .

On je naveo da je neprilagođena brzina uslovima u saobraćaja i stanju puta jedan od faktora nastanka saobraćajnih nezgoda. Istakao je da pešaci prave neke greške prilikom učešća u saobraćaju, tako što često stupaju na kolovoz, a da se prethodno ne uvere da je bezbedno.

-Jedan od razloga stradanja pešaka jeste njihova uočljivost. Najviše stradaju u uslovima smanjene vidljivosti, odnosno u doba sumraka i prvog mraka- ukazao je Koković.

U tom cilju, kako je rekao Koković, Agencija za bezbednost saobraćaja organizuje aktivnosti koje podrazumevaju da se ljudima dele materijali poput retroreflektujućih trakica za decu, kao i prsluci, kako za mališane, tako i za odrasle.

-Ali najvrednije što delimo jeste jedan flajer koji smo posvetili pešacima koji mogu da se upoznaju o bezbednosti u saobraćaju, da svake godine izgubimo 135 pešaka i da oko 2.500 njih bude povređeno. Svi smo mi pešaci, čim izađemo iz naše kuće, iz našeg doma, čak i na putu do našeg prevoznog sredstva, bilo to putničko vozilo ili autobus. Tako da pešaci su ranjiva kategorija- rekao je Koković.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan naveo je da se sprovodi šesta centralna akcija pojačene kontrole zaštite pešaka, ali i otkrivanja prekršaja koje oni čine.

-Ne treba zanemariti činjenicu da skoro u 25 odsto slučajeva saobraćajnih nesreća sa poginulima učestvuju pešaci- upozorio je Belencan.

Dodao je da su pešaci najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju i da je zbog toga Uprava saobraćajne policije prepoznala potrebu da zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja sprovede preventivnu aktivnost u više gradova na teritoriji Srbije.

-Pre svega u cilju da se pešaci upoznaju sa posledicama saobraćajnih nezgoda i sa propisnim i bezbednim učestvovanjem u saobraćaju- rekao je Belencan.

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading