novi sad
Foto: Alo/Društvene mreže

Tragedija kakva se ne pamti! Maja S. (23), njen suprug Danijel A. (29) i njihovo četvoro dece, starosti dve, četiri, pet i sedam godina, živi su izgoreli u požaru koji je izbio u njihovoj porodičnoj kući u Novom Sadu! Buktinju je najverovatnije izazvao skuter koji se u toku noći punio na struju u sobi dok su spavali!

Stravična tragedija, koja je potresla celu Srbiju, dogodila se u noći između četvrtka i petka u Ulici Đorđa Dere u naselju Salajka, nedaleko od groblja u Novom Sadu. Požar je buknuo u kući u kojoj je živela šestočlana porodica, koja je nažalost izgubila bitku za život.

požar

Alo!/Vesna Bilić

 

- Nastradali su majka i otac Maja S. i Danijel A., kao i njihova deca E. A. (7), S. S. (5), D. A. (4) i L. A. (2). Sumnja se da je vatra buknula zbog skutera koji se punio i koji je bio prikačen na elektromrežu. Vatra i dim su se tolikom brzinom širili da porodica nije uspela da izađe iz kuće. Oni su se sabili u čošak kuće, vrištali, dozivali pomoć, a zatim izgoreli. Telo majke je pronađeno tako što je u svojim rukama držala svoje najmlađe dete. Umrli su držeći se jedni za druge - navodi izvor blizak istrazi.

Kako saznajemo, Majina porodica i familija žive u kućama pored, pa su odmah pritrčali da pomognu. Pošto nisu mogli da uđu u kuću zbog plamena, Majin otac je uzeo macolu i počeo da razbija zid.

Gradonačelnik: Proglasićemo dan žalosti!

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je juče da će nakon izveštaja Ministarstva unutrašnjih poslova povodom požara u Novom Sadu u naselju Salajka, gde je stradalo šest mladih osoba, od čega četvoro dece, proglasiti dan žalosti. On je u izjavi novinarima rekao da je Novi Sad ponovno zadesila velika tragedija, da MUP radi na utvrđivanju okolnosti pod kojim se požar desio, kao i da će narednih dana biti doneta odluka o Danu žalosti u Novom Sadu.

- Jutros je Novi Sad ponovno zadesila velika tragedija. U pitanju je požar koji se desio u Ulici Đorđa Dere, Salajka kod Almaškog groblja, gde su život izgubili šestoro mladih ljudi, od kojih su četvoro deca. Nakon „Launča“ i „Kontrasta“ desilo se još jedan požar - rekao je Đurić. On je objasnio da su vatrogasci od 2.43 časa jutros bili na terenu i gasili požar, ali da su samo mogli da, zajedno sa tužiocem i policijom, iznesu tela nastradalih.

- Oni su nalaze na obdukciji na sudskoj medicini. Čekamo rezultate obdukcije. MUP radi na utvrđivanju svih relevantnih činjenica, dokaza, da znamo šta se to jutros dogodilo u kući gde su nastradali šestoro mladih ljudi, od kojih su četvoro bili deca - rekao je Đurić.

- Na zidu kuće se nalazi rupa koju je otac, a deda dece, napravio macolom, u očaju da im pomogne. To je bilo strašno. Čulo se vrištanje i zapomaganje, a zatim je sve utihnulo. Bilo je jasno da su mrtvi - navodi jedan od očevidaca i meštana naselja.

Tela nesrećne porodice prebačena su na Institut za sudsku medicinu zbog obdukcije. Ekipa Alo! bila je juče na mestu tragedije, a reči Majine majke i ostalih članova porodice kidaju dušu:

novi sad

Alo

 

 - Milo dete moje lepo, da li čuješ mamu? Moja dušo, Majo moja. Majo, sine, zašto, gde su moju pilići, kako ću ja bez tebe. Deco moja malena - ponavljala je nesrećna Danijela, majka nastradale Maje i baka četvoro unučadi:

- Vrisak dece i moje ćerke trgao me je iz sna. Ustali smo i videli kako im gori kuća. Sin, ja i ostale komšije smo odmah reagovali. Sin je otvorio vrata, ali plamen ga je sprečio da uđe unutra. Sve vreme iz kuće su se čuli krici i vapaj za pomoć. U ušima mi i dalje odzvanja dečji plac. Nismo odustajali, napravili smo rupu kroz zid, ubacili crevo kroz koje je išla voda. A opet sin sa druge strane je kroz prozor pokušavao da izvuče jedno od dece, uhvatio ga je, ali nije uspeo. Onda je sve utihnulo - rekla je Danijela Subotin, majka nastradale, i dodala:

Dačić: Vatrogasci stigli za pet minuta!

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da juče da su novosadski vatrogasci-spasioci stigli za pet minuta na lice mesta nakon dojave da je izbio požar u naselju Salajka, kao i da su apsolutno netačni navodi da su vatrogasci stigli na lice mesta sat vremena nakon dojave o požaru.

- Naložio sam da mi se dostavi potpuna informacija o tome i obavešten sam da je pregledom sistema 192 i 193 ustanovljeno da je prva dojava o požaru usledila u 2.43 časa na broj 193, razgovor je trajao 52 sekunde i postoji snimak razgovora. Nakon minuta od završetka razgovora na kamerama na stanici je zabeležen izlazak dva vatrogasna kamiona sa devet vatrogasaca - rekao je Dačić.

- Niko ne zna kako je došlo do požara, da li se upalila baterija na motoru ili su se upalile led sijalice, ja to ne znam. Znam samo da sam od danas siromah u duhovnom smislu, jer sam izgubila šest duša - u dahu priča Danijela plakajući i jecajući.

Kako saznajemo, da tragedija bude još veća, cela porodica je nastradala na dan kada je Majin brat Stefan trebalo da slavi svoj 18. rođendan. On je i sam pre godinu dana doživeo stravičnu nesreću.

- Radio je, popeo se na krov i odjednom je propao kroz njega. Bila je pozamašna visina. Uspeo je tad uz negu roditelja, a i Maje da se oporavi. Šalio se da će na taj datum od tada slaviti dva rođendana - priča u dahu komšija, i dodaje.

požar

Alo!/Vesna Bilić

 

- Ne znamo kako su Maja i njen muž vaspitali decu. Evo ćerka koja je nastradala iako mala učila je moje dete od četiri godine kako da nauči da vozi biciklu. Bili su porodica za primer uvek spremni svakom da pomognu i ono malo što su imali za trpezom delili su sa onima koji nisu imali ništa. Da li vam je sad jasno koliko je velika ova tragedija - rekao je komšija, dodavši da je mladić na dan tragedije napunio 18 godina i da je trebalo da slave.

požar

Alo!/Vesna Bilić

 

Majina majka je i sama u ispovesti za Alo! plakajući rekla da su se veče pre tragedije šalili, veselili i okupili kako bi sutradan proslavili rođendan njenog brata. 

- Ovo je tragedija kakva se ne pamti. Došli smo da budemo uz prijatelje. Nažalost, spremali smo se za veselje, a umesto toga zadesilo nas je ovo - rekao je jedan od prijatelja koji je došao da izjavi saučešće.

 (Enis Sadiku - Vesna Bilić)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading