zatvor
Foto: Tanjug/Tanjug

-Ova kolonija je jedinstveno i retko mesto na ovim prostorima na kome se okupljaju akademski slikari, ljudi koji vole umetnost, i osuđena lica- rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, a saopšteno je iz Uprave.

On je naveo da se ove godine za učešće na koloniji prijavilo 26 osuđenika iz 17 kazneno-popravnih ustanova u Srbiji kako bi uz akademske slikare nadogradili ili po prvi put stekli znanje iz likovne umetnosti.

-U ovom trenutku legat kolonije broji skoro 1.600 umetničkih dela, a od ove impoznatne brojke još više je značajna činjenica da mi negujemo ovaj vid tretmanskog rada sa osuđenim licima skoro tri decenije- naglasio je Carević.

Kako je objasnio, zavod u Somboru sprovodi poseban vid terapijskog metoda koji se koristi u psihologiji a koji je poznat kao fraktalni crtež zbog čega je, kako je naveo, ta vrsta rada postala prepoznatljiva i u evropskoj penološkoj praksi. Carević je podsetio da se u svim većim zavodima organizuju kulturne i sportske sekcije, kao i umetničke radionice na kojima osuđena lica mogu da razviju kreativno pisanje, crtanje, glumu.

zatvor

Tanjug

 

-Svaki projekat kojim se pomeraju granice slobode, a osuđenim licima pruža prilika da unaprede radne sposobnosti i umetničke veštine, usvojićemo i realizovaćemo uz pomoć državnog i nevladinog sektora- rekao je on i podsetio da Uprava ima odličnu saradnju sa mnogim organizacijama koje podržavaju projekte postpenalnog prihvata i zapošljavanja bivših osuđenika.

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading