VELIKA AKCIJA PROTIV KRIJUMČARENJA MIGRANATA U RUMUNIJI Privedeno 19 članova kriminalne mreže
Foto: Printscreen/Foto: MUP Srbije

U velikoj akciji sprovedenoj širom Rumunije, policija je izvršila 40 pretresa i uhapsila 19 članova kriminalne mreže koja se bavila krijumčarenjem migranata. Operaciju je podržao Europol, a rezultat je zajedničke istrage mađarskih, italijanskih, rumunskih i slovenačkih vlasti.

Kriminalci su migrante sakrivali među robom ili ih uguravali u kupe u modifikovanim vozilima, pokazujući krajnje zanemarivanje njihove bezbednosti i dobrobiti.

Među privedenima je i pet rumunskih vođa grupe, za koje se veruje da su bili odgovorni za logistiku i upravljanje kriminalnim aktivnostima. Ostali osumnjičeni su bili kriminalni saradnici zaduženi za regrutovanje vozača ili smeštaj migranata u takozvane sigurne kuće, od kojih su dve pronađene u Italiji.

Kriminalna grupa se sumnjiči da je umešana u preko 30 incidenata krijumčarenja od januara 2023. godine, i da je ilegalno prevezla najmanje 726 migranata preko evropskih granica.

Nudeći i organizujući svoja putovanja putem aplikacija za slanje poruka, kriminalci su nudili tajni prevoz migranata, od kojih su mnogi imali privremene radne vize u Rumuniji, iz Rumunije preko Mađarske i Slovenije do Italije.

Državljani Bangladeša, Indije, Nepala ili Pakistana plaćali su između 2.500 i 3.000 evra za putovanje.

Migranti su često bili sakriveni u posebno dizajniranim pregradama, poput dvostrukih zidova, u tovarnom prostoru kombija ili kamiona, suočeni sa životno opasnim uslovima.

Tokom celog putovanja, kriminalci su koristili dodatna vozila kao pratnju transporta i kako bi budno pazili na prisustvo policije. Većina vozila koja su koristili osumnjičeni bila je registrovana pod legalnim poslovima kao što su transportna preduzeća.

Europol je omogućio razmenu informacija između uključenih zemalja i obezbedio operativnu koordinaciju kao i analitičku podršku.

Obaveštajne podatke o ovom slučaju dali su i gostujući službenici Europola raspoređeni u Rumuniji.

Na dan akcije, analitičar Europola sa mobilnom kancelarijom bio je raspoređen da unakrsno proveri informacije na licu mesta.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading