Aleksandar Radenković
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi pojačanu kontrolu u zonama škola. Major policije Aleksandar Radenković istakao je da će akcija trajati tokom cele školske godine. Kako je rekao naš sagovornik, prioritet policije je bezbednost dece u saobraćaju.

- Naravno, po potrebi ćemo raditi kontrole i u toku oktobra meseca i u nastavku školske godine. Ono što jeste apsolutni prioritet i Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Republike Srbije jeste bezbednost dece u saobraćaju, što je potvrđeno statističkim dokumentom Agencije za bezbednost saobraćaja, prema kojem je kao glavni cilj predviđeno da nema poginulih dece u saobraćaju - objašnjava major saobraćajne policije Radenković.

 

 

Kako je major istakao, policija će biti u zonama škola u Beogradu, ali i čitavoj zemlji.

- Ono što jeste najbitnija aktivnost u kontroli saobraćaja  to je otkrivanje i sankcionisanje onih prekršaja koji najviše ugrožavaju bezbednost, pre svega dece. To su prekršaji prekoračenja brzine, nepropisno parkiranje u zoni škole i ono što je jako važno, nepropisno prevoženje dece u vozilima, što je nažalost bio čest slučaj u prethodnom periodu. Dakle, na roditeljima je veliki deo odgovornosti. Pored toga, dodali bismo da će biti sankcionisano i nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu. Uporedo sa merama u kontroli saobraćaja, biće organizovana predavanja kroz nastavni predmet “Bezbednost dece u saobraćaju” u okviru projekta “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”. Tokom prvog polugodišta ta će predavanja biti za učenike 1. i 2. razreda, a u drugom polugodištu za učenike 3. i 4. razreda.

Da li nam možete nešto više reći o tom nebezbednom prevoženju dece, kada roditelji dovode decu u školu? Koje su to najčešće greške koje oni prave?

- Nažalost, analize Agencije za bezbednost saobraćaja i podaci o broju prekršaja pokazuju da veliki broj roditelja decu prevozi na nebezbedan način. Kada je reč o deci školskog uzrasta, prioritetni prekršaji su da se deca prevoze bez korišćenja sigurnosnog pojasa u velikom broju slučajeva i čak na prednjim sedištima, što je nedozvoljeno za decu mlađu od 12 godina. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, svega 60% dece u Srbiji roditelji prevoze na zakonit način. Nažalost, kao posledica toga, više od polovine dece u saobraćaju stradaju kao putnici u vozilu. Od početka ove godine, nažalost, imali smo petoro poginule dece u saobraćaju, što je činjenica sa kojom se Ministarstvo apsolutno ne miri. Sva ta deca su poginula kao suputnici u vozilu. Dakle, jako je bitno da roditelji, bez obzira da li se radi o putovanju od nekoliko stotina kilometara ili nekoliko desetina metara, uvek prevoze decu na zakonit način - objašnjava naš sagovornik.

Kakve kazne očekuju osobe koje se ogluše o ova pravila ispred škole, da ne propuste pešake?

- Mi ćemo sankcionisati sve prekršaje koje budemo otkrili tokom septembra meseca i u nastavku školske godine. Ono što je jako bitno ovde u jednoj osnovnoj školi, gde se nalazimo danas u Zemunu, je naš kolega koji pre svega preventivno deluje na učenike da poštuju saobraćajne propise, na decu, naravno, da im pomogne da bezbedno pređu ulicu po potrebi. Naravno, ukoliko otkrije neki prekršaj, on će taj prekršaj sankcionisati i kazne se kreću u zavisnosti od težine prekršaja. Uslovno rečeno, za lakše prekršaje novčana kazna je u fiksnom iznosu od 3.000 dinara. Nažalost, imali smo slučajeve i ekstremnog prekoračenja brzine u zonama škole ili vožnje pod dejstvom alkohola, gde kazna može biti zatvor od 30 do 60 dana, uz zabranu upravljanja motornim vozilom, novčane kazne i kaznene poene. Tako da, mnogo bitnije od same kazne i sankcionisanja prekršaja jeste da sačuvamo bezbednost dece. Još jednom ću ponoviti, to je apsolutni prioritet. U velikoj meri bezbednost dece zavisi od ponašanja učesnika u saobraćaju. Nažalost, možemo da iznesemo podatak da smo tokom prošle godine, tokom akcije “Škola”, za svega jedan mesec imali više od 15.000 prekršaja u zonama škola - zaključio je za "Alo!" major policije Aleksandar Radenović.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading