Tunel Pogorica
Foto: Alo/Foto: Alo/printscreen

Pravi skandal zadesio je region prošle godine, kada je otkriven prokopan tunel od jednog stana u Podgorici do depoa Višeg suda u tom gradu, a sada je javnost zabezeknuo novi! Posle nešto više od godinu dana istraga je obustavljena i niko nije kriv za kopanje tunela i namerno uništavanje predmeta i dokaza.

Kao bomba odjeknula je informacija 8. septembra 2023, kada je uočen tunel koji je vodio do depoa suda, a ubrzo je utvrđeno da su iz njega ukradena određena dokumentacija i dokazi. Prema pisanju medija, ukradeni su baš oni predmeti koji se odnose na kriminalne klanove u toj zemlji.

Nakon brojnih hapšenja, među kojima su uhapšena i četvorica srpskih državljana, juče je objavljeno da je istraga za aferu „tunel“ obustavljena jer navodno nema dovoljno dokaza. 

Državni tužilac Marko Mugoša u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici doneo je naredbu kojom je obustavljena istraga pokrenuta u slučaju „Tunel“, protiv Veljka Markovića, Milana Markovića, Dejana Jovanovića, Vladimira Erića, Katarine Baćović, Nikole Milačića i Predraga Mirotića zbog krivičnog dela sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu.

Tunel

Tanjug

 

Ovo krivično delo im je naredbom o sprovođenju istrage bilo stavljeno na teret, a sada će se sumnjičiti samo za običnu krađu.

Branilac okrivljenog Nikole Milačića, advokatica Maja Turković, potvrdila je crnogorskim „Vijestima“ da je dobila navedenu naredbu o obustavi istrage.

- Tužilaštvo u obrazloženju naredbe u bitnom zaključuje da nema dokaza da su okrivljeni izvršili krivično delo sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu, te da ne može jasno zaključiti da su njihove radnje bile usmerene na to da otežaju vođenje postupaka koji se vode ili su se vodili pred Višim sudom u Podgorici. Jer bez obzira što je nesporno utvrđeno da su iz depoa tog suda nestali dokazi iz spisa predmeta, na osnovu svih dokaza očigledno je da njihova namera nije bila usmerena u tom pravcu. Tužilastvo je zaključilo da se jedino može izvući zaključak da je okrivljenima bila namera sticanje protivpravne imovinske koristi, zbog čega će se postupak u tom delu nastaviti pred nadležnim sudom - istakla je Turkovićeva.

Ona je dodala da je „ovakvom odlukom, tužilaštvo potvrdilo stav odbrane da je slučaj ’Tunel’, kako tvrdi, od samog početka bio pod snažnim političkim uticajem, s obzirom na to da smo svedočili javnim izjavama pojedinih političara da je razlog prokopavanja tunela do depoa Višeg suda da se kontaminiraju dokazi iz istrage povodom ubistva Duška Jovanovića, te iz drugih predmeta koji se vode i koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorici“.

optika

TikTok

 

- Ove izjave su dale za posledicu da se okrivljenima stavi na teret i delo sprečavanje dokazivanja u odnosu na koje je sada obustavljen postupak. Kao branilac okrivljenog Nikole Milačića, još uvek nisam dobila optužnicu tužilaštva i poziv suda na ročište povodom kontrole i potvrđivanja optužnice. Ono što u svakom momentu mogu reći jeste da sam uverena u nevinost svog branjenika, da ću istu lako dokazati u slučaju da predmet dobije sudski epilog, s obzirom na to da nije pribavljen apsolutno niti jedan dokaz koji bi potvrdio tezu tužilastva da je moj branjenik na bilo koji način povezan sa predmetnim događajem. Nadam se da će sud odluku povodom kontrole optužnice doneti isključivo na osnovu dokaza u spisima predmeta i u ovoj fazi obustaviti postupak usled nedostatka - ocenila je advokatica Turković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading