HITNO OGLAŠAVANJE MUPA U VEZI BEZBEDNOSTI DECE   "Roditelji ako naiđete na nasilne ili preteće poruke, nemojte ih brisati"
MUP

 

-Sigurnost vaše dece počinje od vas! Naučite ih da koriste internet odgovorno i budite njihov oslonac kada naiđu na opasnosti. Vaša pažnja i podrška su ključni u izgradnji njihovih bezbednih online navika- naveo je MUP na instagram nalogu.

U današnjem svetu, deca sve više vremena provode online, internet im pruža mnogo mogućnosti, ali sa sobom nosi i rizike.

-Kao roditelj, ne možete uvek biti prisutni da ih nadzirete, ali možete ih naučiti kako da budu bezbedni dok istražuju digitalni svet- navodi se.

 

 

Decu, kako se dodaje, treba naučiti kako da bezbedno koriste internet.

-Kao što ih učite o opasnostima u stvarnom svetu, važno je da znaju kako da prepoznaju i izbegnu rizike online-, navodi MUP.

Deci treba postaviti pravila, odnosno roditelji i deca treba da se dogovore o pravilima ponašanja na internetu i posledicama njihovog kršenja.

-Zaštitite podatke – Redovno ažurirajte antivirus programe, pratite aktivnosti i vodite računa o tome sa kim vaša deca komuniciraju online. Ne brišite poruke  Ako naiđete na nasilne ili preteće poruke, nemojte ih brisati. Ove informacije mogu biti ključne za prijavljivanje problema nadležnim organima- navodi MUP. Zatim, treba razgovarati o privatnosti, naučiti decu da ne dele lične informacije, poput brojeva telefona i adrese, sa nepoznatim osobama.

Deci je potreban nadzor, ali s merom. -

-Pratite online aktivnosti svoje dece, ali poštujte njihovu privatnost i nezavisnost u skladu sa uzrastom. Upozorite na online zamke, objasnite deci kako da prepoznaju prevare, lažne profile i opasnosti koje vrebaju na internetu-, zaključuje MUP.

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
MUP

Komentari (0)

Loading