vlajkoviceva
Foto: Alo/Alo/Masanori Jošida

U Vlajkovićevoj ulici, u centru Beograda, jutros u osam časova počela je akcija izmeštanja artiljerijske granate zaostale iz Prvog svetskog rata, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da je u akciji učestvuje 130 pripadnika MUP-a i da će granata biti uništena u Deliblatskoj peščari.

"U današnjoj akciji učestvovaće ukupno 130 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, od toga su 100 pripadnici Sektora za vanredne situacije i 30 su pripadnici policije", rekao je Dačić za RTS u štabu Sektora za vanredne situacije za Grad Beograd pred početak akcije. 

Ministar je rekao da je sve isplanirano i da ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema, ali da je oprez neophodan napominjući da je trasa transporta granate obezbeđena i da će biti uništena u Deliblatskoj peščari.


"Ovo nije prvi put da je ovakva naprava pronađena u Beogradu. Reč je o više stotina, pa i hiljada komada. Ovo je šesta koja je pronađena ove godine", rekao je Dačić 

Granata je od 305 milimetara, i više od 280 kilograma težine.

"Javljali su nam se određeni ljudi koji se bave prikupljanjem tih istorijski značajnih rariteta koji su ostali još u životu posle 100 godina, sa molbom da ih sačuvamo i na neki način deaktiviramo kako bi bili izloženi u nekim muzejima, što neće biti moguće", izjavio je Dačić. 

Granata pronađena tokom radova na izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici stara je više od 100 godina, iz Prvog svetskog rata i austrougarske je proizvodnje. 

"Sve se radi u nekoj vrsti tišine da ne bismo uznemiravali javnost ali s obzirom na to da je u centru grada, to je teže", rekao je Dačić. 
On je ponovio apel MUP-a građanima da se udalje od mesta uklanjanja granate.

Kako je ranije naveo MUP, neutralizacija i izmeštanje granate biće izvedeni od 8 do 12 časova sa lokacije Vlajkovićeva 3.

Građanima koji žive u neposrednoj blizini, pripadnici Sektora za vanredne situacije podelili su flajere sa detaljnim uputstvom o njihovom neophodnom postupanju, radi bezbednog izmeštanja ove zaostale granate. 

Građani ukoliko su u mogućnosti treba da napuste svoje stanove u vremenu od 8 do 11 časova, a ukoliko nisu, da otvore prozore, spuste roletne i udalje se od prozora, navodi MUP.

Građani treba da se pridržavaju svih naredbi i uputstava nadležnih organa i da prate informacije koje se upućuju preko sredstava javnog informisanja i nadležnih organa. 

Granata u Vlajkovićevoj otkrivena je 18. septembra prilikom radova na izgradnji podzemne garaže. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading