BALKANSKI KARTEL NAČISTO PROPAO!   Za mesec dana ostali bez 4 tone kokaina
Foto: Printscreen/Dominikanska policija

Balkanski kartel propao! Jedan od najpoznatijih i najmoćnijih kartela sveta zadobio je fatalan udarac i ostao za svega mesec dana bez četiri tone kokaina u nekoliko akcija, vrednih stotine miliona evra ! U Kolumbiji su zaplenjene 2,4 tone kokaina u brodu s kafom, pre nekoliko dana ostali su bez 962 kilograma glavnog sastojka za kokain, a početkom septembra konfiskovano im je 39 kilograma kokaina u Brazilu!

kokain

Društvene mreže

 

 

Poslednjih meseci balkanski kartel se našao na meti svetskih policija na različitim kontinentima, a poslednjih mesec dana zadat im je fatalan udarac u Latinskoj Americi - Brazilu i Kolumbiji! Ostali su bez čak četiri tone kokaina za svega mesec dana, a mnogi upozoravaju da je to zapravo početak njihovog kraja i da polako ostaju bez svoje robe i infrastrukture.

Kolumbijska policija otkrila je i zaplenila 2,4 tone kokaina u luci u gradu Kartagena na obali Atlantika koje je navodno balkanski kartel pokušao da prokrijumčari u Evropu.

kokiain u čamcu

CBP

 

 

- Narko-kartel s kokainom je spakovao i parafinski vosak, kako bi onemogućio pse tragače da otkriju pošiljku. Više od dve tone kokaina spremnog za evropsko tržište zaplenjeno je u luci Kartagena, u akciji Nacionalne policije Kolumbije. Kontejner u kojem je pronađeno 2.386 kilograma kokaina nalazio se na brodu koji je dolazio iz grada Paita u Peruu, a krajnja destinacija mu je Španija, odnosno tamošnja luka u Barseloni - navode mediji, i dodaju:

droga

Foto: Alo/ilustracija

 

 

- Kokain je bio upakovan u 63 crne cerade, sa crvenim prugama, u kojima je sakriveno 2.390 „kocaka” kokaina. Među tim „kockama”, u četiri je pronađen parafinski vosak. Na taj način su pokušali da izbegnu da psi tragači nanjuše kokain, ali bezuspešno. Tu su bili i džakovi kafe, takođe zbog jakog mirisa, zajedno sa parafinom, kako bi otežavali psima ulazak u trag - pišu mediji, i dodaju da su ipak informacije dobijene od partnerske službe iz Francuske bile precizne i pomogle su u sprečavanju isporuke droge u špansku luku.

droga

Foto: Alo/ilustracija

 

 

- Način na koji deluju narko-karteli, uprkos udarcima koje im zadajemo, jasno pokazuje da u luci Barselona i dalje imaju saradnike spremne da preuzmu pošiljke koje stižu iz Južne Amerike - kazao je sagovornik crnogorskog portal Vijesti.

Nekoliko dana pre toga u luci Buenaventura, takođe u Kolumbiji, oduzeto je 962 kilograma sastojka za drogu kokain.

- Tom količinom bila je impregnirana goveđa koža, a pošiljka je trebalo da stigne u luku Roterdam u Holandiji. Iz kolumbijske policije objašnjavaju da bi pošiljka goveđe kože impregnirane važnim sastojkom droge išla u laboratoriju, gde bi „kuvari” iz Južne Amerike bili zaduženi za ekstrakciju supstance i naknadnu proizvodnju kokaina, i to nakon mešanja sa prekursorima... - ističu iz policije.

Inače, 13. septembra balkanski narko-kartel zadobio je još jedan ozbiljan udarac, kada im je zaplenjeno 39 kilograma kokaina na prekookeanskom brodu koji je prevozio žive volove od Evrope u Brazil i u suprotnom smeru!

- Brod koji je prevozio žive volove stigao je iz Evrope u luku na severu Brazila i čekao je ukrcavanje i povratak u Evropu. Dan kasnije krenula je provera broda, a u akciji izvedenoj 13. septembra Federalna policija Brazila zaplenila je 39 kilograma kokaina. Akcija je sprovedena u saradnji s brazilskom mornaricom i Federalnom upravom prihoda. Zasad nije bilo hapšenja, ali otvorena je policijska istraga kako bi se utvrdilo poreklo i odredište droge i identifikovali odgovorni, ali i otkrilo da li je količina koja je zaplenjena bila samo deo većeg tovara koji su krijumčari trebalo da sakriju na brod - kazao je sagovornik „Vijesti“ iz strane bezbednosne službe.

Stručnjaci upozoravaju da sve češće zaplene i presecanje veza balkanskog kartela ukazuju na to da taj klan polako gubi tlo pod nogama i da slabi.

Piše: Emil Han

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading