Utapanje dečak Zlatibor
Foto: Alo/Foto: Shutterstock/ Zvezdana Gligorijević

Dečak V. I. (6) iz Beograda utopio se u ponedeljak u dečjem bazenu dubokom 15 centimetara u apartmanskom kompleksu na Zlatiboru! Zbog jezive smrti dečaka uhapšen je Z. A. (65) iz Užica, vlasnik firme koja održava bazen u hotelu na Zlatiboru, a slobode je lišen menadžer hotela N. S. (47) iz Čajetine, jer prema nezvaničnim informacijama, na bazenu nije angažovao spasioca!

 Njima se na teret stavlja  krivično delo teško delo ugrožavanja opšte sigurnosti.


- Zakonom je propisano da mora postojati dežurna služba, bez obzira na dubinu bazena. Naš zakon prepoznaje broj spasilaca u odnosu na površinu bazena. Na primer, za bazen dimenzija 50x20 metara, što je 1000 m², na tu  vodenu površinu moraju biti prisutna četiri spasioca. Tehnički, da bi došlo do utapanja deteta, dovoljna je dubina vode od 20 cm. Roditelji često misle da, ako je bazen plitak, ne moraju biti stalno prisutni. Međutim, dovoljno je da se dete oklizne; dete nema percepciju da treba da ustane, što može dovesti do gušenja. Što se tiče pumpe koja je bila na tom bazenu, postoje različite vrste. Bazeni su uglavnom koncipirani da budu prelivni, tako da voda preliva kada ljudi uđu. To zavisi od konstrukcije. Postoje i bazeni čije su pumpe pozicionirane bočno, odnosno uspravno. Dešavaju se i takve tragedije. Važno je napomenuti da je zabranjen ulazak deci mlađoj od 12 godina bez pratnje. To je zbog činjenice da, kada se utapaju, deca ne ispuštaju glas. Bore se sa tim i ne znaju da zapomažu. Ako dete nije plivač, ne sme ući u bazen za plivače čak ni u pratnji roditelja - rekao je Nemanja Milić, generalni sekretar Spasilačkog saveza Srbije.

Podsetimo, nezapamćena tragedija dogodila se u utorak oko 21 sat na zatvorenom bazenu u poznatom hotelu „Konak“ na Zlatiboru, gde je mališan boravio sa svojom bakom. Dečak je ušao u bazen da se kupa, a nedaleko odatle se nalazila i baka, ali nažalost, dečaku nije bilo spasa. Lekari su mogli samo da konstatuju njegovu smrt, zbog čega je telo poslato na obdukciju.

Prema rečima izvora, dečaka je uhvatio vakuum pumpe koja se nalazila na dnu bazena.

- Do tragedije je došlo kada je dečak zaronio u dečji bazen dubine oko 40 centimetara, koji je bio uspunjen 15 centimetara. Rešetka koja se nalazi na dnu bila je pomerena iz zasad nepoznatog razloga. Pumpa koja se nalazi ispod, koja prečišćava vodu, stvorila je vakuum koji je uhvatio dete za stomak. On je pokušao da izroni, ali nije uspeo, ostao je priljubljen za dno bazena - navodi izvor, i dodaje potresne detalje tragedije:

- U međuvremenu u bazen su uskočila dva muškarca koja su se nalazila u blizini, ali nisu uspela da pomognu dečaku. Tek kada je došao treći, uspeli su, ali nažalost, sve je već bilo kasno. Dečak je bio na odmoru sa svojom bakom i to veče je nesrećna žena odlučila da unuka odvede na kupanje. Nije najjasnije gde se nalazila u tom trenutku, ali žena se najverovatnije vodila time šta može da se dogodi u bazenu dubokom svega 40 centimetara - kazao je naš sagovornik.

Ekipa Alo! kontaktirala je s nadležnima iz poznatog hotela da bismo dobili izjavu od njih, međutim, odgovor do zaključenja ovog broja nismo dobili.

 

Danas na Bežaniji sahrana dečaka

Sahrana šestogodišnjeg mališana biće danas na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

- Od njega će se sutra oprostiti porodica, prijatelji, komšije i rodbina. Niko ne može da veruje da se ovo dogodilo, za porodicu nema utehe. Dete je otišlo na odmor da se lepo provede, a vidi šta se desilo - rekao je jedan poznanik porodice. 

 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading