Duško Tanasković
Foto: Printscreen/Jutjub/Jutarnji.hr

Hrvatski Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je pravosnažnost presude Županijskog suda u Zadru kojom je državljanin Srbije, Duško Tanasković osuđen na 19 godina zatvora zbog ubistva crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića u avgustu 2022. na ostrvu Pag.

Tanasković se pre pravosnažnosti presude žalio da sud tokom postupka nije utvrdio motiv ubistva niti dokazao da je on planirao ubistvo, kao i da nije utvrđena njegova uračunljivost u trenutku ubistva.

Protivno tvrdnjama žalitelja, VKS je, ne navodeći identitet osuđenika, ocenio da je direktna namera za počinjenje krivičnog dela razvidna iz načina na koji je to delo izvršeno.

- Optuženik je ispred kluba čekao oštećenog, kojeg nije poznavao niti je s njim imao ikakve sukobe pre toga, a kada je ovaj izašao iz kluba, krenuo je za njim i iz neposredne blizine, s leđa, ispalio mu hitac u glavu, te se odmah nakon toga dao u bekstvo, odbacujući istovremeno ranac i stvari koje je imao kod sebe, pa i odeću - navodi VKS.

Sud dodaje i da je Tanasković neposredno pre hapšenja pokušao da uništi svoj mobilni telefon.

Protivno daljim žalbenim prigovorima, VKS navodi da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je optuženik u vreme činjenja krivičnog dela bio uračunljiv, te da motiv kod krivičnog dela nije relevantan s obzirom na objektivno utvrđene okolnosti, jer ne predstavlja bitno obeležje krivičnog dela ubistva za koje je Tanasković osuđen.

VKS naglašava da je izrečena kazna adekvatna te kako je prvostepeni sud ispravno ocenio verbalno izražavanje  kao pokušaj umanjenja krivične odgovornosti, što je i valjano obrazloženo.

Takođe, VKS navodi da je prvostepeni sud ispravno cenio otežavajuće okolnosti Tanaskovićevog odnosa prema krivičnom delu, koje se ogleda u izostanku žaljenja i kajanja prema učinjenom i prema članovima njegove porodice, njegovu raniju osuđivanost zbog krivičnih dela s elementima nasilja, kao i da je ubistvo počinio nedugo nakon izlaska iz zatvora i to na javnom mestu, pred većim brojem ljudi.

Uz to, sud naglašava da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da su olakšavajuće okolnosti izostale.

Optužno veće zadarskog Županijskog suda potvrdilo je u februaru 2023. optužnicu protiv Tanaskovića kojom ga je teretila da je ostrvu Pag iz pištolja ubio Crnogorca Gorana Vlaovića, što je označeno kao obračun dveju balkanskih narkoklanova, podseća Hina.

Optužnica je teretila Tanaskovića da je 25. avgusta 2022. oko 6 sati ispred noćnog kluba Vlaoviću prišao s leđa te mu iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu.

U pomoć povređenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred kluba, a ceo događaj snimilo je nekoliko gostiju svojim mobilnim telefonima i te su snimke kasnije objavili na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading