KRIMINALAC KOJI JE USMRTIO MAJKU TROJE DECE KOD BAČKOG PETROVCA, OTKUCAO ZVICEROVOG KUMA Detalji hapšenja Milana Zdravkovića za kojim je tragala Srbija
Foto: Printscreen/Radoje Zvicer

Milovan Zdravković (45), kum vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera, koga Srbija traži zbog najmanje četiri ubistva, uhapšen je petak u Zagrebu, nakon što ga je službama kako "Alo!" ekskluzivno saznaje, "otkucao", Tomislav Petrović, kriminalac sa bogatim dosijeom, koga povezuju sa kavačkim klanom i grupom Veljka Belivuka koja je optužena za brutalna ubistva, i koji je izazvao saobraćajnu nesreću kod Bačkog Petrovca. 

Tomislav je u vreme nesreće imao lažna hrvatska dokumenta na ime Ivan Petrović.  Zbog sumnje u stvarni identitet tražene su informacije od partnerskih policija, a upoređivanjem otisaka prstiju utvrđeno je da su hrvatski dokumenti falsifikovani i da se radi o Tomislavu Petroviću (36), državljaninu BiH, za kojim je raspisana međunarodna poternica BiH i Austrije - izjavio je ranije ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nakon što je lišen slobode, istražitelji su od Petrovića, dobili informaciju o Milovanu Zdravkoviću.

- Ispričao je sve što zna o njemu, i šta bi možda pomoglo da se locira, a potom uhapsi. Znao je lažno ime Radojevog kuma koje je predočio - ispričao je izvor za "Alo"!

Hrvatska policija otkrila je još 2020. da je u maju 2018. Zdravković došao do falsifikovanog hrvatskog pasoša na ime Neven Ajdinović. Zato je za njim tajno raspisana i evropski nalog za hapšenje, kao što je slučaj i za Tomislava Petrovića. Obojica su imali lažna dokumenta, koja su izdata u Hrvatskoj. 

Potom su Hrvati su utvrdili da je zahtev za izdavanjem hrvatskog državljanstva i izvoda iz knjige rođenih Zdravković predao 15. maja 2018. u Tovarniku. Tu se predstavio kao Ajdinović, inače državljanin Srbije rođen u Hrvatskoj.

Kao dokaz svojega lažnoga identiteta Zdravković je predao, takođe, falsifikovani pasoš Srbije na ime Ajdinovića u koju je međutim bila Zdravkovićeva fotografija. Zdravković je devet dana kasnije dobio tražena dokumenta, koja je preuzeo njegov saradnik.

Onda je hrvatski i srpski pasoš predao u Odeljenje za isprave u Petrinskoj ulici u Zagrebu sa hitnim zahtevom za prijavu prebivališta i izdavanje e-lične karte i e-pasoša Republike Hrvatske.

Policija, međutim, ništa nije posumnjala i dan kasnije mu je izradila hrvatsku ličnu kartu i pasoš, pa ih je Zdravković preuzeo i koristio prilikom prelazaka granice. U međuvremenu mu je otkriven lažni identitet i hrvatska policija je za njim raspisala evropski nalog za hapšenje.

Milovan Zdravković, bio je na poternici sa još sedam optuženih za četiri ubistva “škaljaraca” u Grčkoj, počinjena 2020. godine.

Zdravković je u ovim zločinima bio logističar ubicama, a pomagala su mu navodno dvojica Albanaca. Prvi je bio makedonski Albanac Jakup Alji, a drugi Rabi Abaz iz Grčke. Alji je nabavljao vozila, krijumčario automatsko oružje, sklanjao ubice, nalazio advokate… Tu je pomagao i Abaz, kome se sudi u Grčkoj, a policiji je detaljno opisao svoju ulogu u ova dva zločina.

Prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, direktni izvršioci zločina nad škaljarcima su Milinko Brašnjović, Marko Petković, Dragan Tomić i pokojni Ljubomir Lainović, kog su posle zločina likvidirali njegovi prijatelji.


Kako se navodi u optužnici, “škaljarce” su pokušavali da pronađu mesecima, a kobnog dana ih je slučajno iz automobila primetio Veljko Belivuk, i ostao sa još trojicom okrivljenih ispred restorana kako bi im davali informacije o tome gde sede i da li su i dalje unutra.

- Sećam se da je restoran bio baš pun. Sam restoran je bio u staklu tako da sam tokom ručka primetila mali beli auto i videla je čoveka kako sedi u tom automobilu sa kačketom na glavi. Sećam se i da je više momaka sedelo u restoranu i da su izašli, seli u dva crna džipa a da se nakon 20 minuta dogodila pucnjava. Bila sam okupirana ćerkom i nisam videla kada su ušli u restoran. Sledeće čega se sećam su vriska i metež. Nisam se bacila na pod već je ostala na nogama. Videla je supruga kako sedi i mislila sam da je i dalje živ. Stevana Stamatovića sam videla kako leži na podu - ispričala je Anita Dedović.

Zvicerov kum je optužen i za pružanje logistike u sledećm krvavom napadu na “škaljarce”, 23. Jula na ostrvu Krf. Tada su ubijeni Baranin Alan Kožar (43) i Damir Hadžić (45) iz Užica.

“Škaljarci” nisu ni izašli iz kola ispred svoje luksuzne vile, a egzekutori su ih izrešetali sa 29 metaka iz "škorpiona" i "kalašnjikova". Sve je trajalo samo nekoliko sekundi. Njihova tela pronašla je maserka koja je trebalo da ih masira nakon što dođu sa plaže. Tada su kod njih nađena lažna dokumenta. Putovali su sa pasošem Slovenije - Kožar pod imenom Robert Bitenc, a Hadžić pod imenom Martin Pospišek.

Ko je Tomo Petrović koji je otkucao Radojevog kuma Zdravkovića?

Reč je zapravo o Tomislavu Petroviću, kojeg mnogi znaju pod nadimkom Tomo iz Pala. Dovodi se u vezu sa ogrankom kavačkog klana u Republici Srpskoj, čiji je „vrhovni vođa“ Radoje Zvicer, a povezivan je i sa beogradskim ogrankom „kavčana“, grupom Veljka Belivuka. Ekipa Veljka Belivuka je optužena  za brojna krivična dela, među kojima su i sedam brutalnih ubistava - navodi izvor blizak istrazi i dodaje da je Petrović traženi begunac, jer je u februaru izbegao hapšenje u velikoj akciji „Spartakus“ kada je uhapšeno 10 osoba.

- Za njim je bila raspisana poternica, jer se sumnjiči da je deo organizovane kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa trgovinom narkotika, pranjem novca ali i drugim krivičnim delima. On se dovodio u vezu čak i sa uzgojem marihuane u istočnom Sarajevu, a pre dve godine je navodno učestvovao u tuči i pucnjavi u jednom kafiću na Palama - kaže naš sagovornik.  

Saobraćajnu nesreću koja se dogodila 6. oktobra na ulazu u Bački Petrovac, kada je „mercedes“ naleteo na „fijat multiplu“ usled čega je S. J. (38) poginula, dok su njene ćerke od sedam, devet i 12 godina, kao i muž Ž. J. (36) povređeni, izazvao je Tomislav Petrović (36), državljaninu BiH, za kojim je zapravo sve vreme bila raspisana poternica Interpola!

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading