Subotica
Foto: Alo/Alo

Učenik osmog razreda subotičke osnovne škole nožem je povredio učenicu i nakon saslušanja određen mu je pritvor do 30 dana

Tražio da bude izmešten iz hraniteljske porodice

Prema nezvaničnim informacijama on je bio nezadovoljan u toj porodici i želeo da je ode od hranitelja.

- Odličan je učenik. Živeo je kod hranitelja, ali očigledno da nije bio zadovoljan jer je tražio da ga vrate u dom - rečeno je "Blicu".

"Imam druge planove"

U petak kada je došao u školu nastavnici je rekao da "nema školsku torbu zato što ima neke druge planove“, a zatim je odmah prišao devojčici s leđa, kako je ispričala jedna učenica iz tog odeljenja, i nožem je ubo u ruku i četiri puta u nogu.

Povređena devojčica je pobegla u drugu učionicu, a prema rečima roditelja druge dece "nastavnica na čijem času se to dogodilo je uspela da mu oduzme nož i spreči u daljoj nameri".

- Bili smo na nultom času i došao je taj drug iz našeg razreda i javio se nastavnici. Nastavnica ga je pitala zašto je ušao u školu bez torbe i on je samo rekao „Imam neke planove druge koje sam naumio da uradim“. Došao je drugarici s leđa i izbo je nožem, jedanput u ruku i četiri puta u nogu. Dve drugarice su se uhvatile za ruku i počele su da beže u učionicu ispod nas. Kod nastavnice srpskog su otišle i ona je vezala njenu ruku i nogu da ne krvari i otišli su u bolnicu. Tog dečaka su posle odveli u policiju, ne znamo šta se dalje desilo. Mi ostali smo tražili da idemo kući jer nismo hteli da ostajemo u školi – ispričala je za medije vidno uplašena devojčica.

Roditelji uplašeni došli ispred škole

Sve se odigralo posle 13 časova u petak, a vrlo brzo su se pred školom okupili i roditelji. Na sreću, povređenoj devojčici su konstatovane lake telesne povrede i nije bila životno ugrožena.

- Dobili smo prvo poruku od roditelja sasvim drugog razreda da se desio neki incident i da su deca bezbedna. Postavio sam sebi pitanje šta se moglo desiti da nam takva poruka stiže, a nismo dobili obaveštenje šta se to desilo. Kada sam saznao šta se desilo prva moja reakcija je bila da vidim šta se desilo, kako se desilo i da izvadim svoje dete odmah iz škole jer ne osećam da je bezbedno – rekao je otac jedne učenice osmog razreda OŠ „Sečenji Ištvan“

Više roditelja koji su došli po svoju decu u petak pohvalilo je nastavnicu na čijem času se sve dogodilo.

- Zaključala ga je, oduzela mu je nož, sprečila ga da dalje radi to što je možda i bila namera jer je došao planski u školu s tim ciljem, tako je sam nagovestio nastavnici. Nastavnici ne snose odgovornost, jer da su oni to znali sigurno bi to sprečili, kao što su ga sprečili dalje. Ali, kako je moguće da dete uđe u školski objekat sa oružjem– rekli su očevi učenika.

Subotičanin čije dvoje dece pohađa ovu školu je i sam bio učenik iste škole. Ističe da je neophodno vratiti bezbednost u škole na način koji se to nekada radilo i ako u školi nema školskog policajca moraju nastavnici ili neko drugi biti prisutni, i u dvorištu i na hodnicima.

-I ja sam išao u ovu školu i uvek je bio nastavnik napolju gde se čekao autobus za odlazak kući i u školskom dvorištu, a danas nema nikoga i ovaj dečak je ušao bez nadzora, da ga je neko odmah na ulazu pitao gde ide bez torbe do ovoga ne bi možda došlo – izjavio je otac dvoje učenika.

Tužilaštvo tražilo pritvor

Podsetimo, u saopštenju Višeg suda u Subotici da se navodi da je „protiv maloletnog N.P., starosti 14,5 godina, Više javno tužilaštvo u Subotici stavilo zahtev za pokretanje pripremnog postupka zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju.

-Tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora po članu 211 stav 1 tačka 2, 3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku. Sudija za maloletnike je ocenio da postoje razlozi za određivanje pritvora po članu 211 stav 1 tačka 2, 3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku, te je maloletnom N.P. određen pritvor u trajanju do mesec dana – saopštila je Slađana Pilipović, portparol Višeg suda u Subotici nakon što je dečak saslušan.

"Škola je odmah reagovala"

Iz škole su za pojedine medije poručili da „fizičke povrede učenice nisu opasne po život, i da su adekvatno i stručno su sanirane“.

-Škola je odmah reagovala u skladu sa Uputstvom Ministarstva prosvete za krizne događaje, te preduzela korake iz svoje nadležnosti i uključila institucije iz spoljašnje zaštitne mreže koje su odmah reagovale. Obaveštena je Hitna pomoć, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Školska uprava Sombor i Ministarstvo prosvete. Od naredne nedelje i dokle god bude potrebe, nastavnici i stručna služba škole pružaće podršku svim učenicima i nastavnicima kako bi se krizni događaj prevazišao – navodi se u saopštenju koje za direktora škole potpisuje Stručna služba škole.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading