Slobodan Kašćelan
Foto: Alo/Foto: Privatna foto arhiva

Jedan od vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan uhapšen je juče na kapiji spuškog zatvora, koji je trebalo da napusti jer je protekao zakonski rok za donošenje prvostepene presude u predmetu zbog ubistva Podgoričanina Nikole Stanišića, u avgustu 2020. godine.

Lisice na ruke stavljene su mu na kapiji Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje ga je u međuvremenu procesuiralo za više teških krivičnih dela.

Nadležni nisu pojasnili zbog čega je Kotoranin ponovo lišen slobode, odnosno zbog kog konkretnog krivičnog dela, od nekoliko za koja ga optužuju. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u pritvor je vraćen zbog optužbi za trostruko ubistvo.

Savetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković juče pre podne saopštila je “Vijestima” da je Kašćelanu ukinut pritvor.

Članom 179 Zakona o krivičnom postupku propisano je da se, nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rešenjem veća i da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine.

Upravo po osnovu nedonošenja prvostepene presude juče je istekao pritvor Kašćelanu, njegovom telohranitelju Vladimiru Vučkoviću i Kotoraninu Zoranu Kažiću.

I njih dvojica uhapšeni su po nalogu specijalnih tužilaca.

Kašćelan, Vučković i Kažić uhapšeni su 23. aprila 2021. godine u Kotoru, zbog sumnje da su deo kriminalne organizacije koja je odgovorna za teško ubistvo Stanišića, likvidiranog na podmukao način.

To je u nepunih 80 sati bilo drugi put da policija stavlja lisice na ruke Kašćelanu i njegovim saradnicima, a te noći policijske snage ka Kotoru su se uputile nakon što je veće Višeg suda preinačilo odluku sudije Miroslava Bašovića, koji je svega nekoliko sati ranije vođu kavčana i petoricu uhapšenih pustio da se brane sa slobode.

Te noći policija nije pronašla trojicu pripadnika klana uhapšenih u prvobitnoj akciji 21. aprila te godine - Miloša Radonjića, Krsta Maroša i Darka Prelevića.

Zbog ubistva Stanišića Specijalno državno tužilaštvo tereti Kašćelana, Vučkovića, Kažića, Radonjića, Maroša, Prelevića, Radoja Zvicera, Nikšićanina Radoja Živkovića zvanog Žuti i Podgoričanina Milan Vujotić, zatim Bjelopoljca Srđa Juriševića, Kotorane Dragana i Milana Kneževića, Podgoričanina Aleksandra Dragićevića i Zdravka Perunovića iz Nikšića.

Optužnica za taj zločin potvrđena je u oktobru 2022. godine.

U međuvremenu, Kašćelan je procesuiran i za ubistva škaljarca Damira Hodžića, i njegovog zeta Adisa Spahića koji nije imao kriminalni dosije, kao i za otmicu, a potom i likvidaciju jednog od vođa barske ćelije zločinačkog škaljarskog klana Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Za trostruko ubistvo tužilaštvo tereti Kašćelana, Radoja Zvicera i 29 članova njihove kriminalne organizacije.

Tužioci tvrde da su članovi te kriminalne organizacije i Milan Vujotić, Nenad Neno Kaluđerović, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Stevan Kraljević, Vladimir Vučković, Ratko Živković, Nebojša Janković, Darko Prelević, Darko Perović, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Radoje Živković, Dragan Knežević, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

SDT je protiv Kašćelana i još 17 osoba podnelo optužnicu zbog planiranja likvidacije vođe suparničkog škaljarskog klana Jovana Vukotića, kao i člana ovog klana Jovana Jovanovića.

Osim Kašćelana, optuženo je još 17 osoba, među kojima su i Radoje Zvicer i Milan Vujotić.

Međutim tu optužnicu nisu prihvatila dva veća - krivično vanraspravno Višeg suda u Podgorici, ali i Apelacionog suda.

Letos je veće Vrhovnog suda donelo odluku da su nezakonito utvrdili da nema mesta optužbi Specijalnog državnog tužilaštva kada su obustavili postupak protiv okrivljenih lidera kavačkog klana Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za pokušaj ubistva nekadašnjeg šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Nakon što je Vrhovni sud usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i utvrdio da je odlukama Višeg i Apelacionog suda povređen zakon u korist okrivljenih - SDT je početkom septembra predalo optužnicu protiv Petra Mujovića zbog optužbi da je po nalogu Zvicera i planu Kašćelana i Vujotića pokušao da ubije Vukotića u oktobru 2021. godine.

Kašćelanu se u Višem sudu u Podgorici godinama sudi da je sa Igorom Božovićem krajem maja 2010. godine organizovao kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

(Vjesti)

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading