filipoić
Foto: Alo/policija national

Imao više identiteta! Nikola Filipović (31), desna ruka vođe vračarskog klana Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, uhapšen je u utorak u Barseloni u nastavku velike akcije srpske i evropske policije! Utvrđeno je da je Filipović prilikom skrivanja koristio čak četiri identiteta, a tom prilikom je menjao izgled menjajući perike!

Nikola Vušović Džoni, vođa vračarskog klana koji je bio u bekstvu više od dve godine uhapšen je u Barseloni, a prethodno je palo još nekoliko „kavčana“ i „vračaraca“. Među njima je čak i kum Radoja Zvicera Milovan Zdravković. Međutim, u nastavku akcije u utorak je palo još jedno krupno ime balkanskog podzemlja - Nikola Filipović. Važio je za najbližeg saradnika Vušovića, a potražuje ga Srbija, ali i još neke države.

FILIPOVIĆ IMAO ČETIRI IDENTITETA, NOSIO PERIKE I LAŽNE BRKOVE! Detalji hapšenja pripadnika vračarskog klana u Barseloni ravni scenama iz holivudskog filma

Foto: Alo.rs

 

- Filipović se duži vremenski period krio po celoj Evropi. Srbija, ali i još nekoliko zemalja raspisalo je poternicu za njim zbog raznih krivičnih dela. Utvrđeno je da je Filipović prilikom skrivanja koristio čak četiri lažna identiteta, sa različitim imenima i podacima. Tom prilikom je menjao i lični opis kad god je bilo to potrebno. Koristio je perike, ali i lažne brkove u zavisnosti od situacije - navodi izvor blizak istrazi.

Vušović sa Zvicerom osnovao vračarce

Nikola Vušović je, kako se sumnja, sa vođom „kavčana“ Radojem Zvicerom osnovao vračarski klan, čijim članovima se sudi za tri ubistva i pet pokušaja ubistva. Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u Barseloni u Španiji uhapšen Nikola Vušović Džoni.

- Nikola Vušović Džoni uhapšen je u Barseloni u koordinisanoj akciji UKP i španske policije po našoj Interpolovoj poternici - izjavio je ministar Dačić.

Poternica za Vušovićem, podsetimo, raspisana je 2022. godine. Prema navodima optužnice, on je blisko sarađivao i održavao kontakt s odbeglim vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Inače, nešto ranije na suđenju vračarskoj grupi pred Specijalnim sudom u Beogradu, bilo je reči o njegovoj predaji, međutim, kako je rekao njegov advokat, samo pod njegovim (Nikolinim) uslovima.

- Predlažem da se Nikoli Vušoviću ukinu pritvor i poternica, da bi mogao da pristupi u sud. On je spreman da dođe i učestvuje u ovom postupku, ali pod uslovima koje sam naveo - izjavio je  juče pred Specijalnim sudom u Beogradu njegov advokat Nikola Nikolić.

Brojni članovi vračarskog klana uhapšeni su u velikoj akciji srpske policije i njima se sudi pred Specijalnim sudom, međutim, neki od njih su bili u bekstvu poput Nikole Vušovića.

Kada je pala ekipa Veljka Belivuka, ali i brojne kriminalne grupe iz regiona, svaki trag se izgubio Nikoli Vušoviću, ali Radoju Zviceru, koji važi za vođu svih „kavčana“.

Nikola Vušović je uhapšen pre dve godine u Dominikani, međutim, ubrzo je pod misterioznim okolnostima pušten i od tada se nije znalo gde se nalazi. Vušović je, inače, punio stupce crne hronike još davne 2010, kada je uhapšen zajedno sa vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem, koji je likvidiran 13. oktobra 2016.

Za njim je Srbija raspisala Interpolovu poternicu zbog pokušaja ubistva.

 - Nikola Filipović osumnjičen je za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i za teško ubistvo u pokušaju nad oštećenim Lazarom Vukićevićem. On je sa još jednim članom OKG učestvovao u podmetanju eksplozivne naprave i njenom aktiviranju ispod kola oštećenog Lazara - saopštio je MUP.

Međutim, Srbija, nije jedina država koja ga traži. Nekoliko evropskih država raspisalo je poternicu za njim.

- Više država želi da mu sudi, među njima je i Austrija koja ga tereti za kidnapovanje. On je optužen da je u hotel pozvao žrtvu pod izgovorom da posluje sa drugim ljudima, te ga držao i tukao tražeći od oca žrtve 1.000 evra za njegovo oslobađanje. Takođe, Španija ga potražuje zbog nanošenja teških povreda - kaže naš sagovornik.

Podsetimo, Nikoli Filipoviću se sudi u odsustvu u Srbiji zbog optužbi da je sa Markom Drakulom pre nekoliko godina digao u vazduh automobil Lazara Vukićevića, inače, kasnije žrtve Veljka Belivuka. Sumnja se da je Vukićević u kući strave u Ritopeku brutalno mučen, ubijen, a zatim samleven u mašini za meso.

FILIPOVIĆ IMAO ČETIRI IDENTITETA, NOSIO PERIKE I LAŽNE BRKOVE! Detalji hapšenja pripadnika vračarskog klana u Barseloni ravni scenama iz holivudskog filma

Foto: privatna arhiva

 

- Ta eksplozija se dogodila 7. oktobra 2019. Desetak dana ranije nam je policija došla na vrata i rekla da se sprema atentat na Lazara i da budemo oprezni. Ja sam to shvatio ozbiljno, ali on nije, nije preduzeo nikakve mere opreza, njegov stav je bio „ovo je moj kraj, neću da se krijem“. Obilazio sam, dežurao oko kuće. Videćete čak iz transkripta da su se smejali i komentarisali „vidi onog Lazarevog oca, ide sa lampom oko kuće i kvari atentate“. Prepoznao sam Marka Drakulu i onog Filipovića, Drakuli sam nekoliko puta uperio baterijsku lampu u lice, menjali su automobile, čekali oko kontejnera, čekali su Lazara da dođe kući. Filipovića tada nisam znao po imenu, ali sam znao da je sin onog Boška Filipovića, koji je zapalio svoj „porše“. Naša kuća ima tri ulaza, lako im je bilo da opserviraju - ispričao je ranije Lazarev otac Milorad Vukićević na suđenju vračarskom klanu.

Inače, Nikola je sin Božidara Filipovića, zvanog Boža Crnogorac. Božidaru je, inače, izrečena mera zabrane boravka u Srbiji. On je 2017. zapalio sopstveni džip, kivan na to što mu je, kako je tvrdio, Parking servis oštetio nepropisno parkirani automobil prilikom odnošenja.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading