Elmir S.
Foto: Alo/Alo

Šta se događa s Bosnom? U roku od 24 sata dogodila su se dva stravična napada, a u jednom od njih mali vehabija star svega 14 godina uleteo je s nožem u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i izbo dvojicu policajaca! Jedan je preminuo, dok se drugom bore za život!  Na tinejdžerovom Fejsbuku se nalaze islamistička obeležja i simboli Al Kaide!

Bosna i Hercegovina se poslednjih meseci, a naročito u prethodna 24 sata suočava sa stravičnim napadima, zbog kojih je čitava javnost u panici. U četvrtak u ranim jutarnjim satima u Sarajevu dogodio se prvi napad koji ledi krv u žilama. U školskom dvorištu Srednje škole metalskih zanimanja u bosanskoj prestonici učenik prvog razreda, star 15 godina, pucao je iz vatrenog oružja na učenika trećeg razreda iste škole. Napadač je ubrzo priveden, a žrtva je zadobila prostrelne rane noge, a nakon pružene lekarske pomoći pušten je na kućno lečenje. 

- Sumnja se da je reč o neraščišćenim računima između dvojice tinejdžera, a čak prema nekim pričama napadač je bio žrtva vršnjačkog nasilja. Uleteo je u školsko dvorište i zapucao, pa je krenuo haos - deca su počela da vrište, da beže, nastavnici su istrčali napolje, ubrzo je sve vrvelo od policije. Čak se u početku strahovalo da ima više žrtava - navodi jedan od očevidaca, i dodaje da se sve srećom završilo bez fatalnih povreda, a da nije poznato da li je, ukoliko je postojalo nasilje, prijavljivano ranije.

bosanska krupa

Foto: Printscreen

 

Istog dana dogodio se krvav događaj kakav se ne pamti u skorije vreme u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. U večernjim satima maloletni Elmir S. (14) iz Bosanske Krupe ušetao je s nožem u policijsku stanicu i nasrnuo na policajce koji su bili na dužnosti. Napad je okarakterisan kao teroristički čin.

- Nažalost, napad je bio u Bosanskoj Krupi u policijskoj stanici. Napadnuta su dva policijska službenika. Osoba je maloletna. Upotrebom hladnog oružja, noža, izvršio je ubadanje jednog i drugog pripadnika. Jedan je podlegao povredama, drugi je još na obradi u Kantonalnoj bolnici. Upoznato je Tužilaštvo, inspektori, sve je podignuto na noge. Ubijeni policajac je Ognjen Maran iz Bosanskog Novog, dok je ranjeni policajac Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe. Napadač je ušao u policijsku stanicu i hladnim oružjem prvo napao Marana, koji je odmah podlegao povredama. Zatim je napao Hasanovića, koji je zadobio povrede i odmah je prevezen u Kantonalnu bolnicu „Dr Irfan Ljubljankić“ gde se lekari bore za njegov život - saopštio je izvor za avaz.ba i dodaje da je zatim dečak priveden zbog ovog monstruoznog čina.

Gradonačelnik: Ne možemo da verujemo da se ovo dogodilo u našem gradu!

Gradonačelnik Bosanske Krupe šokiran je posle napada i poručio javnosti.

- Šta god da kažemo za ovo što se desilo u Bosanskoj Krupi je i malo i puno. Mi smo jedan tolerantan i miran grad, i ovo što se desilo nas je sve zaista šokiralo. Jednostavno ne možemo da verujemo da se to desilo u Bosanskoj Krupi, jer ovo je grad u kojem nema nekih većih problema. Nadležni će uraditi svoj deo posla i sprovešće sve moguće istrage o ovom događaju. Pozivam i građane da ostanu mirni i da ne podležu bilo kakvim pričama, kojih će sigurno biti. Pozivam ih da prate portale umereno i da sve komentare koji se daju na ovakvu strašnu stvar, koji znaju biti zlonamerni, uzimaju s rezervom - poručio je gradonačelnik Armin Halitović za bosanske medije.

Međutim, ovaj teroristički napad dobio je još stravičniju pozadinu, kada se saznalo o stavovima i aktivnostima dečaka ubice. 

- Nakon ubistva policajaca istražioci su došli do poruka u kojima je napadač Еlmir S. naveo da su razlozi zbog kojih napada policiju „podržavanje cionista, želja za Еvropskom unijom, ubijanje nevinih muslimana i ubistvo šejha Jusufa Barčića (vođa i osnivač selefijskog pokreta u BiH koji je 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u Tuzli) - otkriva izvor ATV-a.

Kako se navodi, reč je o malom islamskom ekstremisti, što su potvrdili njegovi prijatelji, ali i njegov Fejsbuk. Njegov profil je prepun islamističkih i vehabijskih sadržaja, a na naslovnoj fotografiji mu se nalazi zastava militantne grupe „Abdullah Azzam“, ogranka zastrašujuće Al Kaide u Libanu.

Inače, njegovi poznanici pre napada kažu da im je slao poruke čudne sadržine i da se opraštao od njih. Kažu da je oduvek bio sklon religijskom ekstremizmu.

Meštani Bosanske krupe su prestravljeni.

- To je strahota šta se radi u ovoj Krupi, pogotovo u našoj BiH. Treba taj zakon da se menja, bilo to maloletno lice, bilo to punoletno, jer ovo ne vodi stvarno ničemu. Strahuju ljudi. Ti više ne smeš u svoje dvorište da izađeš, a kamoli u grad. Nisi više slobodan da hodaš po gradu, nemaš više slobode. Da li je ova demokratija kriva, ja ne znam - rekla je Asiba Lozić za avaz.ba.

Utvrđuju se okolnosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading