bosanska krupa
Foto: Alo/Foto: Printscreen

Otvorila se Pandorina kutija! Nakon stravičnog terorističkog napada koji je počinio maloletni Elmir S. (14) u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi, policija je uhapsila više osoba, pretresala brojne lokacije i kuće širom Bosne! Uhapšeno je osam osoba, a tom prilikom pronađeno je oružje, ali i poruke stravične sadržine!

Kako smo ranije pisali, u četvrtak dogodio se krvavi zločin kakav se ne pamti u skorije vreme u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. U večernjim satima maloletni Elmir S. iz Bosanske Krupe ušetao je s nožem u policijsku stanicu i nasrnuo na policajce koji su bili na dužnosti. Napad je okarakterisan kao teroristički čin.

- Osoba je maloletna. Nožem je ubo dvojicu policajaca. Jedan je podlegao povredama, drugi je još na obradi u Kantonalnoj bolnici. Upoznato je Tužilaštvo, inspektori, sve je podignuto na noge. Ubijeni policajac je Ognjen Maran iz Bosanskog Novog, dok je ranjeni policajac Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe. Napadač je ušao u policijsku stanicu i hladnim oružjem prvo napao Marana, koji je odmah podlegao povredama. Zatim je napao Hasanovića, koji je zadobio povrede i odmah je prevezen u Kantonalnu bolnicu „Dr Irfan Ljubljankić“, gde se lekari bore za njegov život - saopštio je izvor za avaz.ba.

Elmir S.

Alo

 

Nakon stravičnog zločina maloletnik je priveden, a zatim je usledila velika akcija na teritoriji Federacije. U noći između petka i subote izvršeni su pretresi u Bosanskoj Krupi i Bihaću u vezi sa terorističkim napadom i uhapšeno je osam osoba.

- Sinoć je izvršeno više pretresa na području grada Bihaća i Bosanske Krupe. U Bihaću je lišeno slobode jedno lice inicijala K. H., rođeno 1971. godine (53) u Bosanskoj Krupi s trenutnim prebivalištem u Bihaću - kazao je portparo MIP-a USK Adnan Beganović, istakavši da su na terenu bili i pripadnici SIP.

- U Bosanskoj Krupi lišeno je slobode sedam osoba. Radi se o licima s inicijalima Š. H., M. H., D. M., B. M., M. J., N. R. Sva lica su zadržana u prostorijama za zadržavanje MUP-a. Kod njih je pronađena određena količina naoružanja, oduzete su centralne jedinice, pametni telefoni, laptopi, prenosni računari, novac, USB stikovi, te veća količina papira ispisanih na arapskom jeziku - zaključio je Beganović.

Sahranjen ubijeni policajac

Ubijeni policajac Ozren Maran iz Novog grada sahranjen je juče na novom gradskom groblju u naselju Jablanica.

- Sahranjen je juče oko 14 sati, a iza sebe je ostavio suprugu, sina i ćerku. Njegov ranjeni kolega Avdo Hasanović i dalje je u teškom stanju i leči se u bolnici – navodi izvor.

Kako saznajemo, svih osam uhapšenih sumnja se da pripadaju vehabijskom pokretu, a prema nekim spekulacijama da su pripadnici organizacije „Muslimansko bratstvo“.

bosanska krupa

Foto: Prinstcreen

 

Prilikom akcije više kuća su opkolili i pretresli.

Podsetimo, ovaj teroristički napad dobio je još stravičniju pozadinu, kada se saznalo o stavovima i aktivnostima dečaka ubice. 

- Nakon ubistva policajaca istražioci su došli do poruka u kojima je napadač Еlmir S. naveo da su razlozi zbog kojih napada policiju „podržavanje cionista, želja za Еvropskom unijom, ubijanje nevinih muslimana i ubistvo šejha Jusufa Barčića (vođa i osnivač selefijskog pokreta u BiH koji je 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u Tuzli) - otkriva izvor ATV-a.

Kako se navodi, reč je o malom islamskom ekstremisti, što su potvrdili njegovi prijatelji, ali i njegov Fejsbuk. Njegov profil je prepun islamističkih i vehabijskih sadržaja, a na naslovnoj fotografiji mu se nalazi zastava militantne grupe „Abdullah Azzam“, ogranka zastrašujuće Al Kaide u Libanu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading