ALO! OTKRIVA Vođu Balkanskog kartela za kriminal obučavao kum irske mafije! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva/Printscreen

Šef balkanskog kartela Miroslav Starčević (44), zvani Deda i Đeneral, koji je uhapšen s još 12 članova svoje krimi-grupe zbog šverca više od sedam tona kokaina, prve korake u kriminalu načinio je sarađujući s pokojnim Boškom Radonjićem (68), jednim od najvećih svetskih kriminalaca koji je rukovodio irskom mafijom u Njujorku, saznaje Alo!.

Izvor našeg lista navodi da je Đeneral u ranim dvadesetim godinama stupio u kontakt s Radonjićem, nakon čega je najpre postao član poznatog klana „Amerika“, na čijem je čelu Zoran Jakšić.

ALO! OTKRIVA Vođu Balkanskog kartela za kriminal obučavao kum irske mafije! (FOTO)

Foto: Alo.rs

 

- Uzeći u obzir reputaciju koju je Radonjić svojevremeno imao u krugovima američkog kriminala, sumnja se da je upravo on obučio Starčevića za kriminalne radnje, a potom ga preporučio klanu „Amerika“ kao pouzdanog i odanog saradnika. Starčević se po ulasku u tu bandu držao u senci i sklapao veze s ostalim svetskim narko-bosovima, a u tome mu je, prihvativši preporuku Radonjića, pomogao Jakšić, koji je trenutno u zatvoru u Peruu - navodi izvor.

S Gotijem ujedinio Irce i Italijane

Boško Radonjić (68) bio je šef američkog podzemlja, takozvani kum irske mafije u Njujorku, kao i prijatelj čuvenog gangstera i američkog državnog neprijatelja broj jedan - Džona Gotija.

ALO! OTKRIVA Vođu Balkanskog kartela za kriminal obučavao kum irske mafije! (FOTO)

Foto: FBI

 

Boško Radonjić je krajem šezdesetih godina prošlog veka pobegao u Čikago. Prema pisanju američke štampe, 1975. je učestvovao u bombaškom napadu na jugoslovensku misiju pri UN, a 1978. priznao je krivicu za učešće u zaveri - postavljanje bombe u kući jugoslovenskog konzula i u jugoslovenski klub 1975. u Čikagu. Po izlasku iz zatvora, 1982, vratio se u Njujork i posle serije ubistava i hapšenja, vođa njujorškog podzemlja, krajem osamdesetih, i sam je postao kum i prvi Srbin na čelu irske mafije.

Sa te pozicije uspeo je da ujedini Irce i Italijane, čiju je familiju Gambino predvodio čuveni Džon Goti. Radonjić je preminuo 31. marta 2011. godine u Beogradu.

Kako dodaje, Starčević je od svojih šefova naučio mnogo o funkcionisanju finansija i pranju novca od droge, zbog čega je kasnije dobio još veću ulogu, da se priključi kavačkom klanu.

- I klanu „Amerika“ i kavačkom klanu odgovaralo je da sarađuju i bio im je potreban saradnik sa bankarskim sposobnostima i vezama koje bi omogućile najbezbedniji transport droge iz Južne Amerike u Evropu, ali i za pranje novca zarađenog švercom. Ta uloga je dodeljena Starčeviću, koji je s Mladenom Lazarevićem osnovao balkanski klan upravo s tim ciljem. Posle Jakšića, u njega je veliko poverenje stekao i Radoje Zvicer, šef kavačkog klana, koji mu je utemeljio funkciju bankara i logističara u svojoj bandi - objašnjava naš sagovornik. 

Zvicer ga zvao Vuk

Prema dokazima iz tužilaštva u Crnoj Gori, šef kavačkog klana Radoje Zvicer je Miroslava Starčevića oslovljavao sa „Vuče“.

Do tih saznanja policija je došla češljanjem kriptovane aplikacije Skaj, koju su oni svakodnevno koristili za tajnu komunikaciju i ugovaranje poslova.

Novac od kokaina, navodno, Starčević je legalizovao ulaganjem u izgradnju stanova i drugih luksuznih objekata, ali i u poljoprivredno zemljište. Osim za Zvicera, sumnja se da je novac prao i za Veljka Belivuka.

- Gotovo svi iz kavačkog klana i klana „Amerika“ koristili su njegova poznanstva kako bi došli do kupaca i prodavaca droge - podvlači naš sagovornik.

Starčević je, kako se pisalo, bio u bliskim odnosima i sa članovima pljačkaške bande „Pink panter“, koje je takođe vrbovao za šverc kokaina, a čak i pojedine „škaljarce“. Jedan od primera koji dokazuju saradnju s „panterima“ je spektakularna pljačka koju je ta banda izvela 15. aprila 2008. u Dubaiju, kada su parkirali „audi“ ispred juvelirnice „Graf“, a potom iz nje ukrali 11 miliona evra. Učestvovali su, navodno, šef Mladen Lazarević, koji je takođe uhapšen u poslednjoj akciji srpske policije, ali i Milan Ljepoja, žrtva klana Veljka Belivuka. Sumnja se da iza čitave organizacije stoji upravo Starčević.

ALO! OTKRIVA Vođu Balkanskog kartela za kriminal obučavao kum irske mafije! (FOTO)

Foto: MUP Srbije

 

Podsetimo, policija je u više gradova u Srbiji uhapsila 13 članova balkanskog kartela i tom prilikom pronašla tri burića sa 2,7 miliona evra koja su bila zakopana ispod poda, zatim 15 luksuznih automobila i satova vrednih dva miliona evra, ali i perike, silikonske maske i arsenal oružja.

Pritvor zbog šverca više
od sedam tona kokaina

Članovi balkanskog kartela, podsetimo, sumnjiče se za krijumčarenje pošiljki s više tona kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko-tranzitne podrške. Kartel je, prema operativnim saznanjima, prošvercovao sedam tona droge i za samo jednu pošiljku u februaru prošle godine ugovorio isplatu od 4,5 miliona evra.

- Reč je o oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi, 1,2 tone kokaina zaplenjene u Haseltu u Belgiji, kao i o 743 kilograma kokaina zaplenjenog u Roterdamu. Dokazi o njihovoj umešanosti u pomenute zaplene prikupljeni su tokom analize podataka sa aplikacije Skaj, koju su izvršili pripadnici srpske policije i koju su predali u ruke tužioca - navodi naš izvor.

Tokom jučerašnjeg dana po saslušanju sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu -Posebno odeljenje za organizovani kriminal doneo je rešenje kojim je osumnjičenima odredio pritvor do 30 dana.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading