Zoran Uskoković mlađi
Foto: Alo/Foto: europol.europa.eu

Osumnjičeni za ubistvo Zorana Uskokovića Skoleta (23) mlađeg, M. K. (38) uhapšen je u utorak sa svojom kriminalnom grupom, u kojoj je i naručilac zločina N. Ž. (45), nakon više od tri i po godine bekstva. U razotkrivanju bande učestvovao je i Evropol, koji je saopštio da su osumnjičeni pronađeni pomoću aplikacije Skaj.

Osim izvršioca likvidacije i naručioca ubistva, pripadnici UKP i Evropola priveli su i A. D. (31) i V. B. (39), koji su po nalogu N. Ž. pružili logističku podršku pre i nakon izvršenja ovog teškog ubistva, dok se za trećim saučesnikom A. N. još uvek traga.

Zoran Uskoković

Društvene mreže

 

Istragu su vodili Tužilaštvo za organizovani kriminal i Evropol.

- Osumnjičeni M. K. se po nalogu N. Ž. 29. januara 2021. maskirao pomoću silikonske maske u starijeg muškarca da ne bi bio sumnjiv i iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ispalio dva projektila u Zorana Uskokovića, nanevši mu smrtne povrede. Zločin se odigrao u večernjim satima u Borskoj ulici u Rakovici, na parkingu ispred jednog diskonta - piše u saopštenju MUP.

Specijalci Evropola u Beogradu

Evropska služba je u otkrivanju počinilaca bila fokusirana na obaveštajni rad i operativnu podršku, a njeni stručnjaci su radili zajedno sa srpskim policajcima na dešifrovanju komunikacije osumnjičenih, što je dovelo do informacija koje su omogućile identifikaciju.

- Srpski inspektori su iz tog razloga poslati u sedište Evropola u Hagu. Na dan hapšenja Evropol je u Beograd poslao specijalni tim koji je asistirao srpskim vlastima u akciji hapšenja - navodi Evropol.

Ovim povodom oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić:

- Službenici UKP izvršili su pretresanje stanova i drugih prostorija na više adresa koje su osumnjičeni koristili, i tom prilikom kod osumnjičenih pronašli dva pištolja i opojnu drogu. Osumnjičenima N. Ž., M. K., A. D. i V .B. određeno je zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal - izjavio je Dačić.

Zoran Uskoković mlađi

Foto: europol.europa.eu

 

Uhapšeni se terete za krivična dela teško ubistvo i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Sin vođe miljakovačke bande

Ubijeni mladić je sin Zorana Uskokovića Skoleta, navodnog vođe miljakovačke bande, koji je likvidiran u filmskoj poteri aprila 2000. godine na Vidikovcu. Njega su, navodno, usmrtili pripadnici zemunskog klana.

Evropol u saopštenju navodi da je uhapšeni M. K. „opasan plaćeni ubica“ kojeg je angažovala kriminalna grupa, a da je motiv zločina bila osveta.

- Za identifikaciju osumnjičenog za ubistvo, kao i organizatora ključni su bili obaveštajni podaci na Skaju, do kojih se došlo tokom razbijanja šifrovanih platformi za komunikaciju koje koriste organizovane grupe - saopštio je Evropol.

Napadač Zoranu pucao u lice

Skole junior ubijen je iza supermarketa na Kanarevom brdu, na samo 50 metara od stana u kom je živeo s majkom i očuhom. Maskirani plaćenik mu je tada prišao i upucao ga u lice iz pištolja sa prigušivačem, a onda ga i overio, kada je mladić pao na zemlju.

 

Kako dalje navode iz kriminalističke agencije Evropske unije, šef organizovane kriminalne grupe imao je ključnu ulogu u regrutovanju plaćenog ubice i koordinisanju logistike i samog ubistva. On je razradio plan i organizovao bekstvo ubice, regrutovao još dvojicu osumnjičenih koji su bili zaduženi za praćenje žrtve i nabavio oružje koje je korišćeno u ubistvu, a koje je doneto u Srbiju specijalno za ovaj zločin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading