KRIZNI ŠTAB ODLUČUJE O KLJUČNOJ PROMENI! Za tri nedelje znaćemo odluku lekara!
Foto: Ministarstvo finansija

- Održali smo sastanak sa članovima Nacionalnog tela za imunizaciju, "Batuta", Medicinskog fakulteta i Agencije za lekove i medicinska sredstva - navela je premijerka.

- Trenutno, Nacionalno telo za imunizaciju radi studiju u kojoj analizira zaključke proizvođača vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom. Do 23. jula oni će da daju svoje mišljenje Kriznom štabu, a on će do 1. avgusta da donese preporuku za građane. Dakle, donećemo odluku na vreme i svi mogu da budu mirni.

I dok su se pojedini stručnjaci već izjasnili da je treća doza neophodna, Srbija još nije prešla brojku od 50 odsto vakcinisanih sa dve doze.

KRIZNI ŠTAB ODLUČUJE O KLJUČNOJ PROMENI! Za tri nedelje znaćemo odluku lekara!

Tanjug/Slobodan Miljević

 

- U ovom trenutku smo na 48,6 odsto, jer vakcinacija trenutno ide jako loše - rekla je premijerka.

- Loznica i Kraljevo su opštine koje su se priključile grupi koja je prešla 50 odsto i još devet lokalnih samouprava su vrlo blizu tom rezultatu. Međutim, potrebno nam je više od toga i moramo više da radimo. Pre svega, omladina da se vakciniše.

Ukoliko broj vakcinisanih ne krene uzlaznom putanjom, ponovo nam prete restriktivne mere.

- Vakcine su veoma bitne jer štite građane od težih oblika bolesti. Time štitimo zdravstveni sistem jer se smanjuje pritisak na njega. Zato je naša građanska dužnost da se vakcinišemo - zaključila je Brnabićeva.

Od danas sa radom počinje i aplikacija namenjena pacijentima koji se žale na posledice kovid-infekcije. "Postkovid upitnik" dostupan je preko portala e-zdravlje. Kroz odgovore na četiri grupe pitanja oni koji su preležali koronu mogu da saznaju da li je potrebno da se jave lekaru i ukoliko jeste, da zakažu pregled!

Samo 69 novih slučajeva korone

U Srbiji je od poslednjeg preseka potvrđeno 69 novih slučajeva obolelih od korone od 4.874 testirana uzorka.

KRIZNI ŠTAB ODLUČUJE O KLJUČNOJ PROMENI! Za tri nedelje znaćemo odluku lekara!

EPA/Tolga Bozoglu

 

Od posledica kovida 19 preminule su još dve osobe. Na bolničkom lečenju je 277 pacijenata, od kojih je šest na respiratorima.

Više vakcinisanih

- U Beogradu je u subotu vakcinisano 759 ljudi, što je malo ako se zna da je bilo dana tokom proleća kada se u prestonici vakcinisalo i oko 10.000 ljudi, ali je više nego prethodne nedelje, kada smo imali svega 200 do 300 - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading