Kosovo
Printskrin
Kosovo

Printskrin

Foto: Printscreen

Evropska unija nije odgovorila na pitanje da li bi vanredni parlamentarni izbori mogli da utiču na tok dijaloga između Srbije i Kosova.

Politički analitičari Imer Muškolaj i Armend Muja, smatraju da Kosovo ne bi trebalo da nastavi dijalog u Briselu sve dok se ne završe vanredni parlamentarni izbori i ne formiraju zakonodavna vlast i nova vlada.

Ustavni sud Kosova, 21. decembra, proglasio je nevažećim glasanje za Vladu Kosova, koju predvodi Avdulah Hoti. Sud je odlučio da je glas poslanika Etema Arifija, osuđenog na godinu i tri meseca zatvora, bio presudan za izbor vlade, i zatražio raspisivanje novih izbora.

Analitičar Imer Muškolaj kaže za Radio Slobodnu Evropu da će, iako je Beograd možda spreman da nastavi dijalog, to u ovoj fazi biti nemoguće.

On smatra da se i posle izbora očekuje da se Kosovo suoči sa problemom odugovlačenja u stvaranju novih institucija. Muškolaj ne veruje da će biti ozbiljnog nastavka dijaloga do sredine sledeće godine.

"Svaki pokušaj vlade ili bilo kog drugog da stvori utisak da se dijalog nastavlja i da smo u situaciji da se ništa nije dogodilo u odnosu na dijalog, pogrešan je i ne bi trebalo da se dogodi. Najbolje bi bilo da vlada, zbog novonastale situacije, posredniku, u ovom slučaju EU, jasno stavi do znanja da nije u stanju da nastavi dijalog i da pre dijaloga postoje još mnogo važnija pitanja koja treba rešiti“, rekao je Muškolaj.

Sličnog mišljenja je i analitičar Armend Muja. On kaže da bi do novog legitimiteta institucija, izbora novog premijera, ali i novog predsednika države, Kosovo trebalo više da se bavi sobom, nego dijalogom. Štaviše, prema njegovim rečima, pored toga što ulazi u izborni proces, Kosovo treba da sačeka i razjasni preduslove na međunarodnom nivou.

"Što se tiče dijaloga u ovoj fazi, ne vidim nikakve preduslove ni na međunarodnom nivou ni između država ili unutar odgovarajućih društava. Mislim da su nova konsolidacija administracije Džoa Bajdena, zatim objedinjavanje stavova SAD i EU“, naglasio je Muja.

Zvaničnici kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom rekli su da još uvek nemaju odgovor, da li će se dijalog nastaviti ili ne do završetka izbornog procesa.

U Evropskoj uniji nisu želeli da odgovore na pitanja da li očekuju da će dešavanja na Kosovu uticati na tok dijaloga između Srbije i Kosova.

Ponovili su da će EU i dalje biti angažovana sa sagovornicima na Kosovu i u Srbiji, u okviru dijaloga i da je taj dijalog važan za odgovarajući evropski put. EU je takođe ponovila svoje pozive Kosovu da poštuje i sprovodi sve do sada postignute dogovore u dijalogu.

Muškolaj: Aktuelna vlada nema legitimitet da nastavi dijalog

Imer Muškolaj
Imer Muškolaj, Foto: youtube printscreen

Analitičar Imer Muškolaj je rekao da ukoliko Brisel bude organizovao nove sastanke između srpske i kosovske strane, samo da bi dijalog održavao u životu, to neće doprineti glavnom cilju – postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

"Bilo kakav pokušaj bilo koga, u ovom slučaju Brisela kao posrednika, da organizuje nove runde dijaloga u trenutnoj situaciji je uzaludan i ne bi trebalo da se dogodi“, rekao je on.

Ali, analitičar Muja ocenjuje da Evropska unija neće insistirati na nastavku dijaloga u Briselu dok je Kosovo u izbornom procesu.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, započet je 2011. Prekinut je na 20 meseci, od kraja 2018. zbog takse koju je Kosovo nametnulo na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dijalog za potpunu normalizaciju odnosa nastavljen je u julu 2020. godine, kada su održani sastanci na visokom nivou između aktuelnog kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Još jedan sastanak na ovom niovu održan je u septembru. Ali u poslednje vreme Vučić i Hoti nisu imali nove sastanke. EU je rekla da sastanci na političkom nivou nisu održani zbog pandemije koronavirusa.