Kako im verovati posle sramote sa suđenjem za ubistvo Ivanovića?!
alo.rs
mahmut halimi
Mahmut Haljimi, Foto: youtube printscreen

 -U novembru su bile 43 godine kako se bavim advokaturom, ali ja na ovakvu zloupotrebu zakona i ljudskih prava nisam naišao.

Sudski postupak se namerno odugovlači, a treća optužnica koju bi bolje napisao i pripravnik sa tri meseca rada u pravosuđu, je totalni fijasko. Prosto više ne znam šta bih rekao“, govori Mahmut Haljimi, advokat iz Kosovske Mitrovice, koji u procesu koji se vodi za ubistvo Olivera Ivanovića zastupa Marka Rošića (25), mladića iz Kosovske Mitrovice, koji je uhapšen 23. novembra 2018. godine.

Rošića i petoro Srba terete za krivično delo teško ubistvo, a Haljimi kaže da treća optužnica koju je donelo Specijalnio tužilaštvo Kosova, samo sa "kozmetičkim izmenama“ i bez dopune koju je naložio Apelacioni sud Kosova je "štetnog sadržaja i nema novih opisa radnji, a Sud se više brine o kvalitetu i sudbini optužnice, nego o životima ljudi“.

“Kad sam svojevremeno uložio žalbu na produžetak pritvora Rošiću, kojem iskreno verujem i sa kojim sam se srodio kao da mi je sin, sudija mi je, što bi se reklo, skinuo kapu. U žalbi sam naveo dokaze, gde mi je rečeno da samo sa ovom žalbom optužnica može da padne. Ali, ostalo je samo na tome, na praznim rečima. Kako da verujem kosovskom pravosuđu, kad se oni oglušuju o sve zamerke koje je naveo Apelacioni sud, a koje su bili dužni da izmene", kaže Haljimi, koji jedini "uspeh u ovoj celoj maskadradi vidi u tome što je Marka Rošića uspeo da prebaci u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici“.

Da je Marku Rošiću pre vremena produžen pritvor na još dva meseca potvrdili su i Markovi roditelji, koji ponavljaju da "je ovo kršenje ljudskih prava, da njihov sin nevin leži u zatvoru, i da novom optužnicom nema nikakvih dokaza prtotiv njega“.

“Ponoviću, navodni papirić na kojem je bila registarska oznaka auta koje se vodi na moje ime, a koje je Marko vozio, nije pronađen u džepu Olivera Ivanovića, što su istog jutra, kada je Ivanović ubijen, potvrdili i tužioci Njazi Redža i Jovo Radović. U spise predmeta tog papirića nema! Nema ga, jer papirića nije bilo. Papirić se tek kasnije pojavio, što je na jednom ročištu poptvrdio i sam Miroslav Ivanović, Oliverov brat.

Ubistvo Olivera Ivanovića

ap/bojan slavkovic

Ubistvo Olivera Ivanovića, Foto: ap/bojan slavkovic

Ali, zamislite to pravosuđe, koje sada u trećoj optužnici na prvoj starni navodi da je kod Ivanovića, na dan ubistva pronađen papirić sa registarskim oznakama auta koje je moj Marko vozio, a koje je navodno pratilo Olivera. Onda, tamo negde na 20. i 30. strani piše da je papirić posle izvesnog vremena doneo Miroslav Ivanović, Oliverov brat, koji je to i potvrdio", kaže za Nebojša Rošić, koji kao i njegova supruga, koja se uključila u razgovor, navodi da se svesno, više od dve godine narušavaju ljudska prava njihovog sina, da su poslali pismo svim ambasadama na Kosovu, kao i ambasadama u Srbiji, ali da se niko nije udostojio da odgovori.

Roditelji Marka Rošića i dalje ostaju pri tvrdnji, kao što su i ranije govorili da je njihov sin "trovan lekovima, da je u Podujevu bio i drogiran, jer kako objasniti činjenicu da su mu davali lekove za epilepsiju koju nikad nije imao i koji je oduvek bio zdrav kao dren“.

“Specijalno tužilaštvo je novom optužnicom u potpunosti ignorisalo uputstva Apelacionog suda, u pogledu dela koji se tiče organizovane grupe, a gde je Apewlacioni sud jasan i kaže da kriminalna grupa uopšte nije postojala", navodi Vasić.

Podseća na još jednu paradoksalnu odluku Osnovnog suda u Prištini, o isključenji advokata Faruka Korenice iz procesa, odnosno da više neće moći da zastupa Nedeljka Spasojevića, kojeg brani od prvog dana. Tačnije od 23. novembra kada je uhapšen u Kosovskoj Mitrovici.

Advokat Korenica je podneo žalbu, da "sud postupi po hitnosti postupka“, iz razloga jer je advokat sa advokatskom karijem koja traje više od 40 godina.

“Uskraćivanje prava kolegi Korenici da brani Spasojevića je presedan kakav nikad nije viđen. Ja nemam potrebu da branim Korenicu, s obzirom da on to ume mnogo bolje od mene da radi, ali imam potrebu da ukažem na sve nezapamćene propuste u kosovskom pravosudnom sistemu, i nezapamćene u svetskoh praksi”, kaže Vasić.

I Advokat Silvane Arsović, Jovana Filipović, naglašava kao i njene prethodne kolege da se "sudski postupak odugovlači, a optužnica nije izmenjena, iako je Apelacioni sud bio izričizt i jasan, gde je naveo da moraju da se navedu dokazi, neposredni svedoci“.

“Ovde se radi o zloupotrebi prava optuženih, pravosuđe pokušava da zakonski pokriva odluke” kaže ona.