Kosovo, skupština
AP
Kosovo, skupština

AP

Kosovo, skupština, Foto: AP

Odluka kosovskog Ustavnog suda da se raspišu vanredni parlamentarni izbori prekinuće dijalog Beograda i Prištine koji vodi ka konačnom rešenju kosovskog pitanja, ali neće zaustaviti sprovođenje dogovorenog Vašingtonskim sporazumom, smatra politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri.

"Situacija nije bolja, nego je sve gora, vreme prolazi, problem ostaje, kao i zamrznuto stanje", kaže Tahir, uz ocenu da dijalog Beograda i Prištine ni uz manje dogovore po raznim pitanjima nije u usponu u poslednjih godinu i po dana..

On uz to dodaje i da sada u Prištini ne postoji instuticija koja bi mogla da pregovara sa Beogradom o konačnom rešenju.

Tahiri je za Tanjug rekao i da, kada je reč o dogovorenom Briselskim sporazumom, Zajednica srpskih opština neće moći da se formira pre izbora jer je za formiranje ZSO potrebno izglasavanje u Skupštini.

On naglašava da Vašingtonski sporazum ostaje na snazi i da će se sprovoditi i pojašnjava da će to biti učinjeno jer je to i međunarodna obaveza na koju su se obavezali i Beograd i Priština predsedniku SAD, ali i zato što je dobar i od njega svi imaju koristi.

Ustavni sud Kosova poništio je odlučujući glas poslanika za formiranje vlade Avdulaha Hotija i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a Tahiri pojašnjava da nisu poništene odluke Vlade, niti je vraćen Aljbin Kurti na mesto premijera.

"Hotijeva Vlada nastavlja mandat do izbora nove vlade, odnosno do posle vanrednih izbora, što može trajati i dva, tri meseca", dodaje Tahiri.

Kada je u pitanju politička situacija u Prištini nakon odluke Ustavnog suda, Tahiri kaže da postoji određena nesigurnost, nespokojnost jer zakonski i proceduralno nije u potpunosti jasna situacija.

Tahiri dodaje da je Kosovo i bez predsednika, odnosno da Vjosa Osmani koja je prvenstveno predsednica Skupštine, vršilac dužnosti predsednika, a da za održavanje parlamentarnih izbora on mora da raspustiSkupštinu, odnosno i samu sebe, čime joj prestaje mandat davršioca dužnosti predsednika Kosova.

Kada je reč o građanima, Tahiri kaže da kod njih postoji određeno raspoloženje protiv sadašnje vlasti ili političkih partija koje su bile do sada na vlasti, kao i određeni otkloni od Samoopredeljenja koje računa da će dobiti 50 odsto i više glasova na izborima i to shodno izborima u Podujevu.

Ono što će posle izbora biti problematično, smatra Tahiri, je pitanje da li će stranke sarađivati međusobno i da li će obezbediti dvotrećinsku većinu kada se bude glasalo za predsednika.

"Ako se predsednik Kosova ne izabere u roku od dva meseca, opet će se ići na parlamentarne izbore i izgleda da klizimo ka tome da Kosovo sledeće godine, u februaru, martu, ima parlamentarne izbore dva puta", kazao je Tahiri.