Daniel Server
Tanjug
Daniel Server

Tanjug

Daniel Server, Foto: Tanjug

Server navodi i da nikada nije lobirao za Kosovo ili Albaniju.

"Da jesam, morao bih da se registrujem u Ministarstvu pravde. Stvar je javnog zapisa da sam pre nekoliko godina savetovao Ministarstvo spoljnih poslova Kosova. Bilo bi mi drago da učinim isto za Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, ali oni naravno ne pitaju.

Da li je 2020. godina "protraćena“ kada je reč o dijalogu između Srbije i Kosova?

Nije bilo velikih dostignuća. Vašingtonski sporazum nije mnogo značio. Ali to ne znači da je godina protraćena. Razumem da je postignut napredak u vezi sa nestalim ljudima, finansijskim pitanjima, pa čak i u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Ponekad treba da sadite seme jedne godine da biste ubrali plod druge. Sa maslinovim drvetom čak treba i duže.

Vaša izjava da će Madlen Olbrajt igrati ulogu u dijalogu Beograda i Prištine privukla je veliku pažnju u regionu. Koliko će zaista biti njena uloga u dijalogu?

Svakako nisam hteo da predložim bilo šta što bi moglo bitno da se prenese kao bitna vest. Madlen Olbrajt je važna ličnost na demokratskoj strani političke jednačine u Vašingtonu i ima snažne poglede na Balkan. Ljudi će je slušati.

Madlen Olbrajt

Associated Press

Madlen Olbrajt , Foto: Associated Press

Predsednik Vučić je izjavio da, dok je predsednik Srbije, Srbija neće priznati Kosovo. Kako gledate na to?

Shvatam ga ozbiljno. Mislim da je odlučio da je jedina nagrada koja bi ga ubedila da prizna Kosovo članstvo u EU, koje sigurno neće biti dostupno tokom njegovog trenutnog mandata.

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti pregovaraju o saradnji za naredne izbore. Da li su to političari koji će naslediti generaciju predvođenu Tačijem, Veseljijem i drugim bivšim liderima OVK?

Mislim da će se mnogi pripadnici OVK držati DPK i ABK. Osmani i Kurti su verovatno veća pretnja za DSK, posebno sa biračima koji su premladi da bi učestvovali u ratu. Ali to je samo nagađanje. Samo izbori mogu zaista odgovoriti na ovo pitanje.

Da li će Srbija i Kosovo jednog dana biti zajedno u EU i NATO?

U EU bih rekao da da, sigurno. NATO je u nedoumici, jer je Srbija do sada preferirala nesvrstavanje, što sve više liči na poravnanje sa Moskvom i Pekingom.

Šta biste poželeli ljudima na Balkanu, posebno Kosovu i Srbiji u 2021?

Poželeo bih sigurnost od kovid-19, radna mesta i prosperitet kako se ekonomija oporavlja, kraj korupciji, a za Kosovo i Srbiju topliji odnos nego u bilo kom trenutku u živom sećanju, uključujući ambasade u njihovim glavnim gradovima.

Komentari (1)

арса

29.12.2020 13:22

Не постоји никаква ''награда'' нити било шта на свету што би Србију натерало да призна некакво косово.Косово је саставни део Србије и тако ће бити заувек.Мораћете поново да нас бомбардујете али ни то вам неће помоћи, опет ће косово бити Србија.