Mala škola vina za svakoga


Shutterstock
Kada crno, a kada belo vino?
Ovo pitanje sebi postavlja najveći broj ljudi. Klasična ili školska podela će reći da bela riba, kao i belo meso, ide uz belo vino. S druge strane, plava riba, ali i crveno meso, idu uz crna, odnosno crvena vina, savetuju stručnjaci.
Suva ili slatka?
Postoje četiri kategorije vina: suvo, polusuvo, slatko i poluslatko. Ta se podela odnosi na ostatak neprovrelog šećera. Suvo vino u ustima ne ostavlja ukus šećera, a slatko je s ostatkom šećera i ostavlja osećaj slatkoće i lepljivosti u ustima.
Godina berbe
Kategorija godine berbe izuzetno je važna. Svaka godina nosi nešto drugačije, i to zbog različitih klimatskih uslova koji vladaju tokom određene godine. Nekada ima više sunca, a nekada više kiše i to utiče na kvalitet grožđa, a na kraju i na kvalitet vina. Najbolja berba je ona kada je odnos kiše i sunca izjednačen.
Šampanjac ili penušac?
Šampanjcem se mogu zvati samo vina koja su proizvedena u francuskoj pokrajini Šampanj. Zanimljivo je da se takva penušava vina proizvode i u drugim delovima Francuske, ali ni ona se ne smeju nazivati šampanjcem. Dakle, sva penušava vina koja ne dolaze iz pokrajine Šampanj nazivaju se penušavcima.
Crno ili crveno?
Svuda u svetu govori se o crvenom vinu, jedino mi izgovaramo crno vino. To nam je u tradiciji i svojevrsna je navika. Čak i neki enolozi govore crno vino umesto crveno. Zapravo je kod nas ispravno i jedno i drugo.