Zmija otrovnica
Profimedia.rs
Zmija otrovnica

Profimedia.rs

Zmija, Foto: Profimedia.rs

 Kako izbeći ugriz zmije u prirodi? Donosimo vam nekoliko saveta... 

Izbegavajte visoku travu

Mnoge zmije vole da se skrivaju u travnatim područjima, gde nisu vidljive. Stoga je najbolje da se držite ugaženih puteva kako biste jasno videli kuda hodate. To, naravno, ne znači da se zmije ne mogu naći i izvan travnatih područja, pa ostanite oprezni.

Informišite se o lokaciji

Kad dođete u novo područje, raspitajte se o lokalnim zmijama - ima li ih, kakve su, koliko su opasne, gde se nalaze?

Izbegavajte rupe

Razne rupe zmijama su omiljene lokacije - dakle, mesto gde baš i ne želite da gurate svoje noge, na primer, prilikom penjanja po stenama.

Zmije mogu i da se penju

Ne zaboravite da zmije nisu vezane za tlo, mogu i da se penju. Nisu baš vešte kao veverice, ali dovoljno im dobro ide da mogu da se uspenju uz drvo ili nešto slično. Stoga nije nemoguće da se nađete sa zmijom oči u oči.

I mrtve zmije mogu da ujedu

Ako ste pronašli mrtvu zmiju i želite je uzeti iz nekog razloga (možda želite suvenir ili uspomenu), budite oprezni. Zmije koje su nedavno umrle i dalje imaju reflekse, pa vas čak i mrtve mogu ujesti. Osim toga, žive zmije dosta su dobre u pretvaranju da su mrtve pa je možda bolje da ih ostavite na miru.

Pazite gde logorujete

Zmije su noćne životinje pa pazite gde stavljate šator. Izbegavajte "zmijske" teritorije, kao što su visoka trava, stenovita područja, stablo ili velika grana... Za vreme spavanja zatvorite šator i čizme stavite u njega, nemojte ih ostavljati napolju. Kad ih ponovno obuvate, za svaki slučaj ih protresite kako biste provjerili je li zmija ušla u njih.

Prikladna obuća i odeća

Nosite čvrstu obuću i duge pantalone. Zmije svojim zubima mogu da probiju tanke materijale. Ne hodajte nepreglednim područjima bosi ili kratkih nogavica.

Komentari (3)

Ljuta zmija

10.07.2017 12:34

ujeda i mrtva?

marko

11.07.2017 12:27

@Ljuta zmija - ne ujeda mrtva. vec zmija koja umire ima reflekse... ako zmiju ubijes tj povredis telo njena glava je ziva i moze da ujede. zato se zmija ubija tako sto joj se povredi glava... mada se ne ubijaju nikako... zasticena vrsta... mene je inace ujela preko farmerica, tako da imaju ostre i tanke zube pa tako i probiju i podeblje pantalone...

svasta

10.07.2017 23:24

Ne cackajte je - sta ce vam bolji savet od toga!