Učenik proizvodi zanatsko pivo, a glavni sastojak nije ječam, oduševiće vas!
Inovativni student Dimitris-Marios Stoidis otvorio je sopstvenu pivarsku kompaniju i proizvodi pivo od odbačenog hleba iz supermarketa, piše portal Ladbible . Ovo nije stvar samo zanatske proizvodnje, već i izbegavanja nepotrebnog otpada, jer bi peciva iz supermarketa završila u otpadu.
Pored izbegavanja otpada, pravljenje piva od hleba je i ekološki prihvatljivo jer otprilike pola litra takvog piva štedi 160 grama CO2 iz atmosfere , što je ekvivalentno vožnji automobilom od 1,5 kilometara. Dimitris-Marios Stoidis nada se da će uštedeti milion kilograma CO2 svojim laganim pivom pod nazivom Testo testo.
Prema dobrotvornoj organizaciji za otpad od hrane VRAP, u Velikoj Britaniji se baci 1,9 miliona tona hrane svake godine , sa neverovatnih 900.000 tona hleba. Dimitris-Marios Stoidis, 23, nada se da će njegov proizvod pomoći da se to smanji, istovremeno osiguravajući da Britanci i dalje imaju ukusna zanatska piva.
Mnoge kompanije veruju u njegovu ideju, a mlada pivara je takođe dobila podršku od 20.000 funti (približno 22.000 evra). Stoidis je student inženjerstva i nada se da će mu takva finansijska pomoć pomoći da se proširi na prodavnice i supermarkete širom Velike Britanije.
„Ova investicija će nam pomoći da proširimo svoje poslovanje i pružimo svoj proizvod ljubiteljima piva širom Velike Britanije, pomoći će nam da povećamo proizvodnju, pristup velikim trgovcima i supermarketima i povećati naš uticaj u Sautemptonu i širom Velike Britanije u budućnosti."
Kris Broad, bivši šef kompanije Epla, i Andrev Doe, biznismen i osnivač confetti.co.uk, odlučili su da ponude investiciju u kompaniju Stoidis Future Brev .
Međutim, Dimitris-Marios Stoidis nije prvi koji je pretvorio ideju da se pomoću hleba pivo pretvori u stvarnost. Rob Vilson iz pivare Toast odlučio se na sličan korak pre nekoliko godina.
BONUS VIDEO