Arheolozi slučajno otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svetu: Još im nije jasno kako je fetus u utrobi!

Alo.rs/K.Ć | Razbibriga 2021-04-30 16:28:39 2021-04-30 16:28:39

Arheolozi sa Univerziteta u Varšavi pronašli su to zahvaljujući novim 3D skenerima koji su otkrili da je žena nosila fetus star između 26 i 30 nedelja

Shutterstock

Arheolozi sa Univerziteta u Varšavi pronašli su to zahvaljujući novim 3D skenerima koji su otkrili da je žena nosila fetus star između 26 i 30 nedelja.

U početku se verovalo da je telo drevnog egipatskog sveštenika po imenu Hor-Djehuti, mumija je otkrivena da je žena tek 2016. godine, kada su tomografskim snimcima otkriveni nedostatak penisa. Sada, više od četiri godine kasnije, naprednije digitalne slike dovele su do još iznenađujućeg otkrića.

Obraćajući se poljskoj agenciji za štampu , arheolog i antropolog Marzena Ozarek-Szilke rekla je: "Hteli smo da završimo projekat kada je moj suprug Stanislav, egipatski arheolog, pogledao rendgenske snimke i u utrobi preminule žene video malo stopalo ."

Koristeći slike preuzete sa CT skeniranja, tim je uspeo da identifikuje potpuno očuvano telo u materici mumije, a veličina glave ploda daje im grubu procenu koliko je bila trudna majka kada je umrla. Smatra se da je mumija stara između 20 i 30 godina, a otkrivena je u Dolini kraljeva sa nizom amajlija koje ukazuju na to da je možda bila važna figura svog vremena.

Dok su glavni organi poput mozga, srca i creva obično uklanjani tokom mumifikacije, arheolozi nemaju jasno objašnjenje zašto je fetus ostao na mestu.

Ovaj primerak baca svetlo na neistraženi aspekt drevnih egipatskih običaja sahranjivanja i tumačenja trudnoće u kontekstu drevne egipatske religije. Za egiptologe je ovo fascinantno otkriće jer malo znamo o perinatalnom zdravlju i detinjstvu u drevnom Egiptu.

Studija nastavlja da sugeriše da se fetus možda smatrao suviše mladim da bi se kretao svojim putem do zagrobnog života i da se "možda smatralo da je još uvek sastavni deo tela svoje majke, jer još uvek nije bio rođen".

Trenutno postoje ograničene tehnike za ispitivanje trudnih mumificiranih tela, međutim arheolozi se nadaju da bi ovo otkriće moglo da pruži "novu mogućnost za proučavanje trudnoće u davnim vremenima".

 
Expand player
Pogledajte više