Izlazak Sunca
Profimedia
Izlazak Sunca

Profimedia

Izlazak Sunca, Foto: Profimedia

Ovakve fotografije nije lako napraviti, već je potrebno ispoštovati brojna pravila ne bi li se dobio snimak koji na najbolji način prikazuje sve moguće boje i pejzaž čini fantastičnim.

Bez obzira da li fotografišete izlazak ili zalazak Sunca, najbolje fotografije ćete dobiti ako snimate od desetak minuta pre početka pojavljivanja Sunčevog diska, pa da izlaska polovine Sunce iznad horizonta, savetuju na sajtu svemir.blog.

Kod podešavanja fotoaparata najbolje je ISO postaviti na 100 zbog najmanjeg šuma, F broj zbog dobijanja toplijih boja postaviti na F/7 do F/11 u zavisnosti od vremena slikanja, jer iz minuta u minut je potrebno prilagotiti postavke pošto se sjaj brzo povećava. Brzina okidanja se može podesti od 1/80 pa do 1/200, a sa većom brzinom bi dobili dosta tamniju fotografiju. Ukoliko je Sunce nekoliko stepeni iznad horizonta, potrebno je F postaviti na F/18, F/20…, a brzina okidanja može i na F/500 pa i F/1000. Ovo je poželjno i zbog oštećenja senzora fotoaparata od jakog Sunčevog sjaja.

Kada je u pitanju zalazak Sunca sve je isto, samo obrnutim redosledom. Najbolje boje su desetak minuta nakon zalaska, s tim što je crvena boje izraženija nego kod izlaska Sunca. Ipak, uveče je više zagađenja nego ujutru, a ono je jedan od glavnih razloga izraženije crvene boje, savetuju na svemir.blog.