robot, okean, kina
YouTube prin.screen
robot, okean, kina

YouTube prin.screen

robot, okean, kina, Foto: YouTube prin.screen

Uspešan test „mekog“ robota koji pliva poput raže uspešno je sproveden u Marijanskom rovu, najdubljem mestu na Zemljinoj kori, oko 10.900 metara ispod površine Tihog okeana.

Rezultati studije kineskih naučnika objavljeni su u magazinu Nejčer (Nature), a uspešan test je ogromno dostignuće za tim i otvara mogućnost korišćenja takozvanih „mekih” robota u istraživanju delova okeana do kojih je teško doći.

„Dubine okeana su najveća neistražena teritorija na Zemlji zato što je veoma teško istražiti je. Zbog ogromnog pritiska, za to su najčešće potrebna izuzetno čvrste i jake naprave. Međutim, životinje koje nemaju takvu građu ili sisteme otporne na velike pritiske uprkos tome žive u ekstremnim dubinama“, napisali su naučnici.

Zbog toga je tim započeo razvoj „mekog“ robota za dubinsko istraživanje, koji ima sopstveno napajanje i koji može da se kontroliše i lako kreće.

To su postigli time što su elektroniku integrisali u silikonsko jezgro koje je štiti od velikog pritiska i time eliminisali potrebu za rigidnim batiskafima i drugim čvrstim napravama.

Inspiracija u prirodi

Obično kada treba nešto novo osmisliti, nije zgoreg potražiti inspiraciju tamo gde nešto slično već funkcioniše. Gde bolje u ovom slučaju nego u prirodi. Tako su se za oblik odlučili da prekopiraju „ribu puž“ (Pseudoliparis swirei), koja živi u ekstremnim dubinama Pacifika.

Da bi imitirali njeno kretanje, napravili su telo i peraja od mekog elastomera.

Peraja su povezana za „mišićima“ na telu robota, koji su napravljeni od mekog materijala koji električnu energiju pretvara u mehaničke pokrete – kada električna energija iz baterije dođe do njih, oni se pokreću.

Međutim, da bi robot funkcionisao, morali su da pronađu način da zaštite elektroniku od pritiska na velikim dubinama. Posle mnogo laboratorijskog ispitivanja napravili su „decentralizovani“ aranžman elektronskih komponenti, povećavajući razmak između njih, čime je smanjen stres pod pritiskom.

Tim je takođe utvrdio da je ovaj metod jeftiniji i praktičniji od trenutnih metoda zaštite elektronike.

Nakon uspešnog testiranja u laboratoriji i obližnjem jezeru, robot je zaronio u Južno kinesko more na dubinu od 3.224 metra i bez problema je plivao ne trpeći nikakva oštećenja.

Sledeći korak bio je Marijanski rov, najdublja tačka na svetu i najveća prepreka. Kao i prethodni, test je bio uspešan.